Održano književno veče Branislava Jankovića u Istočnom Sarajevu

11.05.2023. 19:19
0
IZVOR: srna.rs

Popularni niški pisac Branislav Janković, poznat po knjigama koje je temeljio na srpskoj narodnoj tradiciji, vjerovanjima, legendama i običajima, večeras je održao književno veče u Istočnom Sarajevu i čitaocima predstavio roman "Zidanje ambisa".

Autor je rekao da je roman "Zidanje ambisa" priča iz 14. vijeka i vremena kada su se gradili Visoki Dečani, priča o prijateljstvu, zabranjenoj ljubavi.

- Preslikao sam današnje vreme i vratio u 14. vek jer kada počnete da proučavate srpsku istoriju shvatate da se ništa nije promenilo. To je priča o nama samima, kakvi smo možda mogli biti, a nismo postali - rekao je Janković.

Osim o "Zidanju ambisa", Janković je govorio i o svojih ostalih šest romana, naglašavajući da mu je godila interakcija sa čitaocima u Istočnom Sarajevu.

- Naša istorija je takva da, gde god da zagrebete, naći ćete neku interesantnu temu koja će privući pažnju ljudi koji vole da čitaju, bez obzira na to da li je reč o 14. ili 19. veku. Puno pišem o Obrenovićima, o dinastiji za koju smatram da smo je prerano ubili - rekao je Janković.

Književno veče Branislava Jankovića održano je u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Njegovi romani su međi najčitanijim knjigama u bibliotekama, a roman "Suze Svetog Nikole" se obrađuje u izbornoj lektiri u mnogim srednjim školama u Srbiji.

Osim romana "Suze Svetog Nikole" i "Zidanje Ambisa", Janković je objavio i romane "O vukovima i senkama", "Vetrovi zla", "Peta žica" i "Gvozdeni oblaci".

"Zidanje ambisa" je priča sa poetskim nabojem, a dešava se u Manastiru Visoki Dečani i prema recenziji - riječ je o romanu o burnim vremenima, malim ljudima, jakim ženama i vladarima, oceubicama, slijepim svecima i o velikoj ljubavi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    7h 24m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    21h 38m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    19h 45m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    18h 33m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    5h 0m
    0