Održano predavanje o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa u Istočnom Sarajevu

06.04.2023. 18:21
0
IZVOR: katera.news

Predavanje o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV) održano je danas u Istočnom Sarajevu, a roditeljima učenika osmih i devetih razreda osnovnih škola na području opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo objašnjene su osnovne stvari o vakcinaciji.

Roditelji su upoznati o značaju vakcine, ali i o njenoj bezbjednosti i stručnim aspektima, te im je objašnjena organizacija vakcinacije u populaciji školske djece.

Prof. dr Biljana Mijović, specijalista epidemiologije sa Medicinskog fakulteat u Foči i u Domu zdravlja „Istočno Sarajevo“, istakla je da je veoma značajno što je ova vakcina ušla u kalendar preporučenih vakcina.

Mijović je, kako kaže, svjesna da se ništa preko noći ne može završiti te da informisanje i razgovor sa ljudima daju najbolje rezultate.

- Današnje predavanje je zamišljeno upravo tako, da se ljudima na najbolji način približi značaj uvođenja HPV vakcine, jer se njom sprečavaju infekcije, ali i veliki broj malignih bolesti – navela je ona.

Najvažnija maligna bolest koja se sprječava, kako ističe, je karcinom grlića materice, od kojeg u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 200, a umre oko 50 žena.

- Sada, vakcinom i redovnim pregledima možemo postići da nijedna žena ne dobije rak. Za ovaj tip karcinoma, HPV vakcina je sigurno najvažnija mjera prevencije – ističe ona.

Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, humani papiloma virus obihvata grupu od oko 200 tipova virusa, od kojih stotinjak izazivaju infekcije kod ljudi, a neki imaju visok potencijal izazivanja malignih bolesti.

- Pored karcinoma grlića materice, riječ je i o karcinom vagine, debelog cijeva, karcinom usta i usne duplje, ždrijela, glave i vrata, kože. Osim toga dovode do promjena koje prethode raku i nastanku kondiloma – navela je Mijović.

Ona objašnjava da se ovom vakcinom, koja je preporučenog tipa, sprečavaju infekcije, promjene koje prethode malignim bolestima, ali i same maligne bolesti.

- Vakcinu mogu primiti svi, i muškarci i žene, od 9 do 45 godina. U Republici Srpskoj ona je besplatna za uzrast djevojčica i dječaka od 11 do navšenih 15 godina. Djeca koja pune 15 godina u prvoj polovini  2023. godine, mogu do kraja juna da se prijave za besplatnu vakcinaciju – navela je ona, te dodala da će se vakcinacija ovih uzrasnih kategorija sprovoditi u u Domu zdravlja.

Mijović dodaje da stariji i mlađi od ovog uzrasta plaćaju vakcinu i vakcinacija će se na lični zahtjev sprovoditi u Regionalnom centru Istočno Sarajevo Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    7h 49m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    8h 6m
    2
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    22h 43m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    8h 42m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    7h 11m
    0