Одржано предавање о вакцинацији против хуманог папилома вируса у Источном Сарајеву

06.04.2023. 18:21
0
ИЗВОР: katera.news

Предавање о вакцинацији против хуманог папилома вируса (ХПВ) одржано је данас у Источном Сарајеву, а родитељима ученика осмих и деветих разреда основних школа на подручју општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево објашњене су основне ствари о вакцинацији.

Родитељи су упознати о значају вакцине, али и о њеној безбједности и стручним аспектима, те им је објашњена организација вакцинације у популацији школске дјеце.

Проф. др Биљана Мијовић, специјалиста епидемиологије са Медицинског факултеат у Фочи и у Дому здравља „Источно Сарајево“, истакла је да је веома значајно што је ова вакцина ушла у календар препоручених вакцина.

Мијовић је, како каже, свјесна да се ништа преко ноћи не може завршити те да информисање и разговор са људима дају најбоље резултате.

- Данашње предавање је замишљено управо тако, да се људима на најбољи начин приближи значај увођења ХПВ вакцине, јер се њом спречавају инфекције, али и велики број малигних болести – навела је она.

Најважнија малигна болест која се спрјечава, како истиче, је карцином грлића материце, од којег у Републици Српској годишње оболи око 200, а умре око 50 жена.

- Сада, вакцином и редовним прегледима можемо постићи да ниједна жена не добије рак. За овај тип карцинома, ХПВ вакцина је сигурно најважнија мјера превенције – истиче она.

Слика

Фото: katera.news

Према њеним ријечима, хумани папилома вирус обихвата групу од око 200 типова вируса, од којих стотињак изазивају инфекције код људи, а неки имају висок потенцијал изазивања малигних болести.

- Поред карцинома грлића материце, ријеч је и о карцином вагине, дебелог цијева, карцином уста и усне дупље, ждријела, главе и врата, коже. Осим тога доводе до промјена које претходе раку и настанку кондилома – навела је Мијовић.

Она објашњава да се овом вакцином, која је препорученог типа, спречавају инфекције, промјене које претходе малигним болестима, али и саме малигне болести.

- Вакцину могу примити сви, и мушкарци и жене, од 9 до 45 година. У Републици Српској она је бесплатна за узраст дјевојчица и дјечака од 11 до навшених 15 година. Дјеца која пуне 15 година у првој половини  2023. године, могу до краја јуна да се пријаве за бесплатну вакцинацију – навела је она, те додала да ће се вакцинација ових узрасних категорија спроводити у у Дому здравља.

Мијовић додаје да старији и млађи од овог узраста плаћају вакцину и вакцинација ће се на лични захтјев спроводити у Регионалном центру Источно Сарајево Института за јавно здравство Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    11h 37m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 19m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    12h 13m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    9h 8m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 50m
    1