Oglasio se FZO Srpske, poručili da pacijenti ne smiju da se vraćaju sa pregleda

02.01.2024. 18:22
1
IZVOR: srpskainfo.com

Građanima Republike Srpske nije i neće biti uskraćena zdravstvena zaštita, uprkos visokosofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, koji trenutno zbog toga nije u funkciji.

Poručili su to iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nakon hakerskog napada na IZIS.

– Naime, jutros je menadžment Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske održao sastanak na kome je, između ostalog, konstatovano da osiguranici Fonda ne smiju da trpe zbog napada na IZIS, te su i zdravstvene ustanove obaviještene da pacijente ne smiju da vraćaju i da im se mora pružatipotrebna zdravstvena usluga – istakli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Podsjećamo, uoči Nove godine, Fond zdravstvenog osiguranja, odnosno Integrisani zdravstveni informacioni sistem je bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korištene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama.

-Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, biće potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše. Svi timovi zaduženi za IZIS su danonoćno angažovani i rade na tome. U međuvremenu, kao što smo već naveli, zdravstvene ustanove mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima koristeći papirne forme u radu, u skladu sa ranijim instrukcijama koje sudobijale od Fonda – zaključili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Gos 03.01.2024. 21:12
    Za taj hakerski napad na zdravstvene usluge,koji treba okarakterisati kao napad bombama, treba isti tako i kazniti po kaznama viseg ratnog suda po kratkom postupku.
Povezane vijesti
Osiguranici mogu zahtijevati refundaciju naplaćenih usluga hitne pomoći Osiguranici mogu zahtijevati refundaciju naplaćenih usluga hitne pomoći
Federalni fond mora da isplati pogrebni trošak i korisnicima u Srpskoj Federalni fond mora da isplati pogrebni trošak i korisnicima u Srpskoj
Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 21m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 16m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 10m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 19m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 29m
    0