Огласио се ФЗО Српске, поручили да пацијенти не смију да се враћају са прегледа

02.01.2024. 18:22
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Грађанима Републике Српске није и неће бити ускраћена здравствена заштита, упркос високософистицираног хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, који тренутно због тога није у функцији.

Поручили су то из Фонда здравственог осигурања Републике Српске након хакерског напада на ИЗИС.

– Наиме, јутрос је менаџмент Фонда здравственог осигурања Републике Српске одржао састанак на коме је, између осталог, констатовано да осигураници Фонда не смију да трпе због напада на ИЗИС, те су и здравствене установе обавијештене да пацијенте не смију да враћају и да им се мора пружатипотребна здравствена услуга – истакли су из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Подсјећамо, уочи Нове године, Фонд здравственог осигурања, односно Интегрисани здравствени информациони систем је био мета високософистицираног хакерског напада, приликом којег су кориштене тактике уобичајене међу напредним хакерским групама.

-Имајући у виду комплексност овог информационог система, биће потребно одређено вријеме да систем нормално и у пуном капацитету профункционише. Сви тимови задужени за ИЗИС су даноноћно ангажовани и раде на томе. У међувремену, као што смо већ навели, здравствене установе могу да пружају здравствену заштиту пацијентима користећи папирне форме у раду, у складу са ранијим инструкцијама које судобијале од Фонда – закључили су из Фонда здравственог осигурања РС.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Gos 03.01.2024. 21:12
    Za taj hakerski napad na zdravstvene usluge,koji treba okarakterisati kao napad bombama, treba isti tako i kazniti po kaznama viseg ratnog suda po kratkom postupku.
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    4h 45m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    15h 3m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    15h 9m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    15h 7m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 58m
    0