Opozicija danas na protestima okuplja građane

02.10.2021. 10:02
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na Trgu Krajine u Banjaluci danas će biti održani protesti opozicije koja je ranije najavila da će sa ovog skupa poslati jasnu poruku vlasti Republike Srpske da je „dosta bahatosti i korupcije“.

Jedan od zahtijeva opozicije sa ovog protesta biće da se zaustavi gušenje medijskih sloboda i da se omogući BN TV, kao i svim ostalim televizijama, jednak status i pristup digitalnom signalu. U međuvremenu Republiku Srpsku je potreslo nekoliko afera, koje su postale dodatan „kec u rukavu“ za opoziciju za najavljene proteste.

I dok opozicija poziva građane da dođu na Trg Krajine u 17.30 časova, iz vladajuće koalicije poručuju da svako ima pravo da protestuje, ali da nema nikakvog osnova za tako nešto.

I dok vlast na najavljene proteste, naizgled gleda mirno i bez ikakve zabrinutosti, u pozadini je sasvim druga situacija.

Kako je za Srpskainfo ispričalo nekoliko izvora iz SNSD vlast se paralelno sa opozicijom, takođe, sprema na ove proteste, ali ne tako što će doći na Trg Krajine i “gađati ih jajima”, već objavom “rata” na društvenim mrežama i portalima.

Osim što će cenzurisati vijesti o protestima u medijima bliskim vlastima, SNSD je, kako nam je potvrđeno iz više izvora, pripremio internet kampanju koja podrazumijeva angažman brojnih aktivista čiji će zadatak biti da pišu negativne komentare ispod vijesti u kojima se pominju protesti.

Aktivisti ili „stranački botovi“ već su dobili instrukcije da komentarišu objave sa najmanje tri lažna profila, koja moraju da imaju ime i prezime, a ne pseudonim, kako obični građani ne bi prepoznali da je riječ o lažnim profilima.

Srpskainfo je imala priliku da se o ovome uveri i uvidom u neke od poruka koje su botovi zaduženi za sutrašnji skup dobili.

U njima se uglavnom obavještavaju aktivisti da budu spremni za akciju, te da će naknadno dobiti instrukcije koje vijesti trebaju komentarisati.

– SNSD je već napravio nekoliko grupa u kojima će biti objavljivani linkovi vijesti koje će „botovi“ potom komentarisati. Njihov zadatat je da pišu negativne komentare o tom skupu i o opoziciji, kao i da omalovažavaju navedeni skup. Osoba zadužena za koordinaciju botova dobijaće instrukcije iz vrha stranke, a potom slati linkove vijesti u grupe – naveo je naš izvor iz vrha SNSD.

Da političke stranke uz pomoć botova pokušavaju „ocrniti“ svoje političke protivnike nije nikakva novost u Srpskoj. Naime, na društvenim mrežama i informativnim portalima, već odavno traje rat komentarima osoba koji se bore da što više napadnu političke protivnike, te da pohvale „svoje partijske šefove“.

Riječ je o lažnim profilima napravljenim isključivo za pisanje komentara, čime je takozvano botovanje, koje je ranije bilo glavno oružje pojednih partija u regionu i svijetu, postalo popularno i u BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta" Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta"
Traktori stigli nadomak Rima Traktori stigli nadomak Rima
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    12h 42m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 26m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    6h 11m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    3h 10m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    23h 53m
    0