Опозиција данас на протестима окупља грађане

02.10.2021. 10:02
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На Тргу Крајине у Бањалуци данас ће бити одржани протести опозиције која је раније најавила да ће са овог скупа послати јасну поруку власти Републике Српске да је „доста бахатости и корупције“.

Један од захтијева опозиције са овог протеста биће да се заустави гушење медијских слобода и да се омогући БН ТВ, као и свим осталим телевизијама, једнак статус и приступ дигиталном сигналу. У међувремену Републику Српску је потресло неколико афера, које су постале додатан „кец у рукаву“ за опозицију за најављене протесте.

И док опозиција позива грађане да дођу на Трг Крајине у 17.30 часова, из владајуће коалиције поручују да свако има право да протестује, али да нема никаквог основа за тако нешто.

И док власт на најављене протесте, наизглед гледа мирно и без икакве забринутости, у позадини је сасвим друга ситуација.

Како је за Српскаинфо испричало неколико извора из СНСД власт се паралелно са опозицијом, такође, спрема на ове протесте, али не тако што ће доћи на Трг Крајине и “гађати их јајима”, већ објавом “рата” на друштвеним мрежама и порталима.

Осим што ће цензурисати вијести о протестима у медијима блиским властима, СНСД је, како нам је потврђено из више извора, припремио интернет кампању која подразумијева ангажман бројних активиста чији ће задатак бити да пишу негативне коментаре испод вијести у којима се помињу протести.

Активисти или „страначки ботови“ већ су добили инструкције да коментаришу објаве са најмање три лажна профила, која морају да имају име и презиме, а не псеудоним, како обични грађани не би препознали да је ријеч о лажним профилима.

Српскаинфо је имала прилику да се о овоме увери и увидом у неке од порука које су ботови задужени за сутрашњи скуп добили.

У њима се углавном обавјештавају активисти да буду спремни за акцију, те да ће накнадно добити инструкције које вијести требају коментарисати.

– СНСД је већ направио неколико група у којима ће бити објављивани линкови вијести које ће „ботови“ потом коментарисати. Њихов задатат је да пишу негативне коментаре о том скупу и о опозицији, као и да омаловажавају наведени скуп. Особа задужена за координацију ботова добијаће инструкције из врха странке, а потом слати линкове вијести у групе – навео је наш извор из врха СНСД.

Да политичке странке уз помоћ ботова покушавају „оцрнити“ своје политичке противнике није никаква новост у Српској. Наиме, на друштвеним мрежама и информативним порталима, већ одавно траје рат коментарима особа који се боре да што више нападну политичке противнике, те да похвале „своје партијске шефове“.

Ријеч је о лажним профилима направљеним искључиво за писање коментара, чиме је такозвано ботовање, које је раније било главно оружје поједних партија у региону и свијету, постало популарно и у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта" Велики протестни скуп Срба на КиМ: "Нећете нас протерати с наших огњишта"
Трактори стигли надомак Рима Трактори стигли надомак Рима
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 38m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 51m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 22m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    7h 45m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    22h 42m
    0