Oprez pri paljenju vatre na otvorenom

06.04.2024. 12:07
0
IZVOR: srna.rs

Samo od 30. marta do 5. aprila ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 45 požara na otvorenom, a opožarene površine su nerijetko zauzimale velike površine i prelazile u šumske požare, zbog čega iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske pozivaju na oprez.

S obzirom na to da će vikend prema vremenskim prognozama biti izrazito topao i vjetrovit, što pogoduje razvoju i bržem širenju požara, MUP Srpske apeluje da građani budu oprezni prilikom uređenja svojih imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, kako bi se izbjegle posljedice i nastupila šteta.

- Ministarstvo će u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se navodi da su uzroci požara u većini slučajeva nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru u svrhu paljenja stare trave i korova, te ističe da su sva lica koja pale vatru na otvorenom dužna da je drže pod nadzorom, te da ugase ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

- Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzmanja svih neophodnih radnji propisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM - naglašava se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju građane da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

- Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice - napominje se u saopštenju MUP-a Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem
Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac
Igor Kušić započeo stručno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ u Beogradu Igor Kušić započeo stručno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“...
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    12h 13m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    2h 41m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    5h 42m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    23h 24m
    0