Опрез при паљењу ватре на отвореном

06.04.2024. 12:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Само од 30. марта до 5. априла ове године на подручју Републике Српске евидентирано је 45 пожара на отвореном, а опожарене површине су неријетко заузимале велике површине и прелазиле у шумске пожаре, због чега из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске позивају на опрез.

С обзиром на то да ће викенд према временским прогнозама бити изразито топао и вјетровит, што погодује развоју и бржем ширењу пожара, МУП Српске апелује да грађани буду опрезни приликом уређења својих имања, спаљивања корова и другог горивог материјала, како би се избјегле посљедице и наступила штета.

- Министарство ће у наредном периоду у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету - саопштено је из МУП-а Српске.

У саопштењу се наводи да су узроци пожара у већини случајева неконтролисано паљење ватре на отвореном простору у сврху паљења старе траве и корова, те истиче да су сва лица која пале ватру на отвореном дужна да је држе под надзором, те да угасе остатке несагорених материја, како би се спријечило евентуално разношење и појава неконтролисаног горења и пожара, посебно у близини шумских комплекса и засада.

- Законом о заштити од пожара као једна од обавезних мјера заштите пожара је забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. За физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузмања свих неопходних радњи прописана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ - наглашава се у саопштењу.

Из МУП-а Српске подсјећају грађане да је у случају неконтролисаног ширења ватре потребно одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

- Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице - напомиње се у саопштењу МУП-а Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац
Игор Кушић започео стручно усавршавање у Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у Београду Игор Кушић започео стручно усавршавање у Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник“...
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 35m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 55m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 47m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 47m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    21h 13m
    0