Opština Istočna Ilidža donira sredstva za hram u Reljevu

01.06.2021. 16:10
0
IZVOR: Katera
Crkva Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja i zgrada Bogoslovije u Reljevu možda na najbolji način svjedoče o sudbini srpskog naroda u FBiH.
 
Odbranjena i sačuvana u ratu, u strašnom srpskom egzodusu 1995. ostavljena, ali ne i zaboravljena i napuštena od svoga vjernog naroda, crkva je nakon 1995. godine često bila na meti "nepoznatih i neidentifikovanih" napadača koji su, zaslijepljeni mržnjom, u nju i pucali. No, na sreću, postoje i oni koji drukčije misle i drukčije cijene srpske korijene u Sarajevu pa je tako ova crkva, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena za nacionalni spomenik.
Slika
 
U sastav spomenika ulazi i zgrada Bogoslovije, građena početkom austrougarske vladavine u BiH. Zgrada Bogoslovije je pretvarana i u sirotište i u školu, i uz hram je uvijek bila mjesto sabiranja i utjehe svom srpskom narodu.
 
Da crkva Prenos mošti Svetog oca Nikolaja ne smije biti zaboravljena i prepuštena samo brizi sveštenstva i vjernika, svjedoči i današnja posjeta ovoj crkvi načelnika opštine Istočna Ilidža, Marinka Božovića i predsjednika Skupštine opštine Istočna Ilidža Rada Ćosovića.
Slika
Oni su danas sa svojim saradnicima obišli ovaj hram i građevinske radove koji su trenutno u toku, a odnose se na izgradnju nastrešnice, objekta za prodaju svijeća i asfaltiranje porte hrama.
 
Za ove radove Opština Istočna Ilidža hramu je donirala 10.000 KM.
 
 
 
Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    11h 15m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    10h 57m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    11h 51m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    8h 46m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    12h 28m
    1