Opština Sokolac zauzela primat u poljoprivrednoj proizvodnji na području regije

25.01.2020. 11:40
0
IZVOR: Srna

Nastavak unapređenja poljoprivredne proizvodnje, realizacije projekta nabavke steonih junica i postavljanja još 50 plastenika za zainteresovane poljoprivrednike bile su teme radnog sastanka načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice sa predstavnicima agrara.

Sastanku su prisustvovali rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Jelena Mićić, direktor Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo Ivana Novaković i menadžer poljoprivrednog klastera "Srp" za Sarajevsko-romanijsku i Gornjo-drinsku regiju Željka Pejović.

Bjelica je novinarima rekao da je Sokolac opština koja na području Sarajevsko-romanijske regije zauzima primat u razvoju poljoprivredne proizvodnje, posebno u proizvodnji mlijeka.

On je podsjetio da je, od gotovo šest miliona litara mlijeka isporučenih tokom 2019. godine mljekarama sa šireg područja Sarajevsko-romanijske regije, sa Sokoca predato oko tri miliona litara.

Bjelica je najavio da će u narednom mjesecu u razgovoru sa resornim ministrom Borisom Pašalićem biti definisano pitanje oživljavanje Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Sokocu.

Novakovićeva je izjavila da je opština Sokolac jedna od rijetkih u regiji koja se ozbiljno bavi poljoprivredom, zbog čega zaslužuje podršku resornog ministarstva i grada Istočno Sarajevo u razvoju poljoprivrede i promociji te djelatnosti.

Ona je istakla da je u budžetu grada Istočno Sarajevo za ovu godinu za Agrarni fond planirano 200.000 KM, te da će oko 100.000 KM biti plasirano kroz podsticaje u poljoprivredi.

Pejovićeva je naglasila da je misija i vizija klastera "Srp" da sve male i velike poljoprivredne proizvođače stavi pod jedan krov s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području regije.

-Klasterizaciju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz trogodišnji projekat, a uskoro će biti promovisan pravilnik pomoći u unapređenju poljoprivrede- najavila je Pejovićeva.

Ona je izjavila da je današnji sastanak na Sokocu bio prilika za dogovor o daljoj saradnji "Srpa" sa lokalnim vlastima o razvoju poljoprivrede.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokočaninu privremeno oduzeto vozilo zbog krivotvorenog broja šasije Sokočaninu privremeno oduzeto vozilo zbog krivotvorenog broja šasije
Sokočanin uhapšen zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede licu Sokočanin uhapšen zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede licu
Pobjeda Strahinje Baševića u Sokocu Pobjeda Strahinje Baševića u Sokocu
Najčitanije
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    16h 46m
    1
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    17h 18m
    1
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    19h 41m
    1
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    12h 51m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    8h 19m
    0