Opštinska uprava Istočna Ilidža: Aktuelno rukovodstvo Skupštine opštine Istočna Ilidža nastavlja sa kršenjem zakona

07.07.2020. 11:51
0
IZVOR: Katera

Sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža zakazana je za četvrtak, 9. 7. 2020. godine u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Dužni smo obavijestiti javnost o grubom kršenju zakona koje se sprovodi od strane trenutne skupštinske većine.

Od preuzimanja skupštinske većine aktuelno rukovodstvo je napravilo niz propusta, od kojih neki imaju težinu krivičnog djela. 

Zakonska obaveza je da se skupština saziva najmanje jednom u 60 dana, a posljednja sjednica Skupštine opštine I. Ilidža je održana krajem februara, sa prekidom, i završena je u martu. Svjedoci smo da su skupštine drugih opština bila aktivne i tokom pandemije virusa korona. 

Takođe, zakonska obaveza je da tačke dnevnog reda koje predloži načelnik moraju biti razmatrane na sjednici, što je aktuelno skupštinsko rukovodstvo više puta zanemarilo (član 71, stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi), dovodeći u pitanje funkcionisanje same opštine. 

Dalje, Presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je potvrđeno da je razrješenje Rada Ćosovića nezakonito i da se on vraća u radni odnos na mjesto predsjednika Skupštine opštine, su sakrili od očiju javnosti i izvršne vlasti Opštine, noseći je na konsultacije kod svojih mentora, koji su im opet dali pogrešne savjete, što se zaključuje iz predloženog Dnevnog reda, kojim je tačka istog informacija o presudi koju nisu dostavili u materijalima. 

Sljedeće tačke Dnevnog reda se odnose na razrješenje i postavljanje novog predsjednika Skupštine opštine, a koje je potpisao Zoran Trapara. Pojašnjenja radi, Zoran Trapara potpisuje Dnevni red u svojstvu predsjednika Skupštine, a na tom istom Dnevnom redu je tačka o razrješenju Rada Ćosovića kao predsjednika Skupštine.

Dobro ste pročitali, i to je moguće kada imate većinu kakvu ima Skupština opštine Istočna Ilidža. 25.000 KM plus sudski troškovi, koje je u obavezi da isplati Opština Istočna Ilidža po gore navedenoj Presudi, a sve zbog kršenja zakona trenutne većine, možda direktorima bolnica, predsjedniku Skupštine opštine, potpredsjedniku sa dva zaposlenja, vlasnicima ugostiteljskih objekata i drugih privatnih firmi, koji čine novu skupštinsku većinu, ne predstavlja mnogo, ali većini naših stanovnika predstavlja 48 ličnih dohodaka i 48 mjeseci mukotrpnog rada, da bi zaradili taj novac, radeći po tim istim ugostiteljskim objektima, privatnim firmama i slično.

Da stvar bude još gora, na nelegalnom kolegiju u Dnevni red nisu uvrstili tačke dostavljene od strane načelnika, a koje su od velikog značaja za privredu Istočne Ilidže, kao i za pojedine socijalne kategorije, poput višečlanih porodica kojima se dodjeljuje zemljište za izgradnju stambenih objekata i oslobađaju se obaveza za izdavanje građevinske dozvole i slično. (prilog 1. – Prijedlog tačaka za Dnevni red, upućen od strane načelnika Marinka Božovića)

Tražimo od nelegalnog rukovodstva Skupštine opštine Istočna Ilidža da se vrate u zakonske okvire i ispoštuju Presudu Okružnog suda, poštuju Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut Opštine Istočna Ilidža i vrate ugled našoj Skupštini, kakav je imala prije 4. 10. 2019. godine, kako bi zaustavili dodatno rasipanje novca građana opštine Istočna Ilidža.

SlikaSlika



Opštinska uprava Istočna Ilidža

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža
Usvojen budžet za narednu godinu koji iznosi oko 17.000.000 KM Usvojen budžet za narednu godinu koji iznosi oko 17.000.000 KM
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 27m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 32m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 35m
    1