Општинска управа Источна Илиџа: Актуелно руководство Скупштине општине Источна Илиџа наставља са кршењем закона

07.07.2020. 11:51
0
ИЗВОР: Катера

Сједница Скупштине општине Источна Илиџа заказана је за четвртак, 9. 7. 2020. године у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву. Дужни смо обавијестити јавност о грубом кршењу закона које се спроводи од стране тренутне скупштинске већине.

Од преузимања скупштинске већине актуелно руководство је направило низ пропуста, од којих неки имају тежину кривичног дјела. 

Законска обавеза је да се скупштина сазива најмање једном у 60 дана, а посљедња сједница Скупштине општине И. Илиџа је одржана крајем фебруара, са прекидом, и завршена је у марту. Свједоци смо да су скупштине других општина била активне и током пандемије вируса корона. 

Такође, законска обавеза је да тачке дневног реда које предложи начелник морају бити разматране на сједници, што је актуелно скупштинско руководство више пута занемарило (члан 71, став 2. Закона о локалној самоуправи), доводећи у питање функционисање саме општине. 

Даље, Пресуду Окружног суда у Источном Сарајеву, којом је потврђено да је разрјешење Рада Ћосовића незаконито и да се он враћа у радни однос на мјесто предсједника Скупштине општине, су сакрили од очију јавности и извршне власти Општине, носећи је на консултације код својих ментора, који су им опет дали погрешне савјете, што се закључује из предложеног Дневног реда, којим је тачка истог информација о пресуди коју нису доставили у материјалима. 

Сљедеће тачке Дневног реда се односе на разрјешење и постављање новог предсједника Скупштине општине, а које је потписао Зоран Трапара. Појашњења ради, Зоран Трапара потписује Дневни ред у својству предсједника Скупштине, а на том истом Дневном реду је тачка о разрјешењу Рада Ћосовића као предсједника Скупштине.

Добро сте прочитали, и то је могуће када имате већину какву има Скупштина општине Источна Илиџа. 25.000 КМ плус судски трошкови, које је у обавези да исплати Општина Источна Илиџа по горе наведеној Пресуди, а све због кршења закона тренутне већине, можда директорима болница, предсједнику Скупштине општине, потпредсједнику са два запослења, власницима угоститељских објеката и других приватних фирми, који чине нову скупштинску већину, не представља много, али већини наших становника представља 48 личних доходака и 48 мјесеци мукотрпног рада, да би зарадили тај новац, радећи по тим истим угоститељским објектима, приватним фирмама и слично.

Да ствар буде још гора, на нелегалном колегију у Дневни ред нису уврстили тачке достављене од стране начелника, а које су од великог значаја за привреду Источне Илиџе, као и за поједине социјалне категорије, попут вишечланих породица којима се додјељује земљиште за изградњу стамбених објеката и ослобађају се обавеза за издавање грађевинске дозволе и слично. (прилог 1. – Приједлог тачака за Дневни ред, упућен од стране начелника Маринка Божовића)

Тражимо од нелегалног руководства Скупштине општине Источна Илиџа да се врате у законске оквире и испоштују Пресуду Окружног суда, поштују Закон о локалној самоуправи, Статут Општине Источна Илиџа и врате углед нашој Скупштини, какав је имала прије 4. 10. 2019. године, како би зауставили додатно расипање новца грађана општине Источна Илиџа.

СликаСлика



Општинска управа Источна Илиџа

 

Коментари 0
Повезане вијести
Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“ Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Усвојен буџет за наредну годину који износи око 17.000.000 КМ Усвојен буџет за наредну годину који износи око 17.000.000 КМ
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 39m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 52m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 23m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 46m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 43m
    0