Organizovan prijem za studente druge generacije studijskog programa na ruskom jeziku

07.10.2024. 15:45
0
IZVOR: srna.rs

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovan svečani prijem za pet studenata druge generacije koji studiraju na studijskom programu solo pjevanje na ruskom jeziku na ovoj akademiji.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža istakla je da je broj studenata koji iz Ruske Federacije dolaze u Republiku Srpsku i Istočno Sarajevo znak da je ova akademija na dobrom putu, te da je na lijep način promovisala ono što radi.

- Oni često jedni od drugih čuju kako je negd‌je, dopadne im se priča kako ovd‌je radimo tako da su odlučili da pređu dvije, tri hiljade kilometara, dođu i druže se sa nama - rekla je Žuža.

Ona je podsjetila da su prethodne godine smjer solo pjevanje na ruskom jeziku upisala dva studenta iz Rusije, dok je jedan student odlučio da studira ovaj smjer na studijskom programu na srpskom jeziku.

- Oni će da donesu dah nečeg novog na Muzičku akademiju i ono čime se mi najviše ponosimo generalno jeste ta interakcija i integracija različitih studenata koji ovd‌je studiraju. Njih ima iz BiH, Srbije, Crne Gore, a evo sada već dvije godine imamo studente iz Ruske Federacije - navela je Žuža.

Profesor solo pjevanja Klaudija Krkotić naglasila je da su mladi u Republici Srpskoj talentovani, ali da treba pronaći način da im se pomogne da "isplivaju", te da se tako gradi domaći operski kadar.

- Očekujem da će na Katedri za solo pjevanje Muzičke akademije i gradu Istočno Sarajevo biti kvalitetna plejada mladih operskih pjevača koji će moći raditi projekte koji će zadovoljiti publiku grada Istočno Sarajevo - rekla je Krkotićeva novinarima.

Savjetnik za naučno-obrazovnu i kulturnu saradnju u Ambasadi Ruske Federacije u BiH Jurij Pičugin izjavio je da je projekat predavanja muzičkih disciplina na ruskom jeziku jedinstven na prostoru Balkana, te dodao da najveću popularnost među studentima iz Rusije ima solo pjevanje.

- Zahvalnost na svim naporima uloženim na promovisanju rusko-srpskog kulturnog prijateljstva, jer se na takav način ovd‌je promoviše ruska muzička kultura, a za naše studente postoji mogućnost dobijanja iskustva iz tradicionalnog i klasičnog pjevanja u Srpskoj i na taj način će postati ambasadori srpske kulture u Rusiji - naveo je Pičugin.

Student druge godine na Katedri za solo pjevanje na ruskom jeziku Vladimir Starostin istakao je da Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu čini mnogo za studente iz Rusije, te dodao da se u Republici Srpskoj osjeća kao kod svoje kuće.

- Akademija mnogo čini za nas. Ovd‌je postoji hor gd‌je pjevamo i Muzička akademija čini sve da sa ovim horom možemo da obilazimo i druge zemlje - zaključio je Starostin. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima Amfiteatri visokoškolskih ustanova u Srpskoj otvaraju vrata studentima
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    6h 49m
    0
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    20h 54m
    9
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    21h 49m
    5
  • Ljubiša Ćosić proglasio pobjedu
    18h 58m
    5
  • Pobjeda Strahinje Baševića u Sokocu
    20h 37m
    15