Osnovali nagradu da bi nagradili Dodiku knjigu na banjalučkom sajmu

23.09.2021. 12:37
2
IZVOR: Katera

Samo nekoliko sati prije zatvaranja 26. banjalučkog Sajma knjiga, organizatori sajma formirali su nagradu "Krupa", kojom su kasnije nagradili promociju knjige "Uspon jedne ideje - sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika".

Nagrada "Krupa" za koju su ljubitelji banjalučkog sajma i književnosti prvi put imali priliku da čuju, ustanovili su organizatori sajma nakon što je svima već bilo jasno da knjiga o političkoj karijeri i zaslugama Milorada Dodika očigledno neće dobiti nijednu zvaničnu nagradu, koja se dodjeljuje na 26. Sajmu knjiga u Banjaluci.

Knjigu "Uspon jedne ideje - sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika" napisali su Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir.

Zanimljivo je to što su se članovi žirija koji dodjeljuju nagrade na ovom sajmu ogradili od dodjele nagrade "Krupa", rekavši da nisu imali nikakve veze sa tom nagradom i njenim formiranjem uoči završetka ovogodišnjeg Sajma.

- Žiri nema nikakve veze sa nagradom "Krupa". Ona je ustanovljena bez našeg znanja i dodijeljena ovoj knjizi bez naše saglasnosti. Žiri nije znao za ovu nagradu i o njoj nije mogao ni da odlučuje i potpuno se ograđujemo od toga da smo mi imali bilo kakve veze sa dodjeljivanjem ove nagrade pomenutoj knjizi - rekao je novinarima predsjednik ovogodišnjeg žirija Mirko Vuković.

Pored njega, članovi žirija bili su i Igor Simanović i Mijana Kuburić Macura.

Na 26. Sajmu knjige u Banjaluci dodijeljena je nagrada "Stuplje" za knjigu "I evo ja sam sa vama" Vladislava Topalovića i Darka Ristova Đoga, u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči.

Takođe, na sajmu se dodjeljuju nagrade "Moštanica" za izdavački poduhvat godine, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Lepi 23.09.2021. 16:28
    Kad Ana može napraviti sina, zašto i Milorad ne bi mogao pisati knjige.
  • Generic placeholder image
    Tako ispada 23.09.2021. 13:14
    Osnovali smo i Republiku Srpsku da bi se isti gospodin bogatio pa zašto ne osnovati i nagradu da mu zadovoljimo sujetu.
Povezane vijesti
Predstavljena knjiga Željka Grujića "Život u fusnoti" Predstavljena knjiga Željka Grujića "Život u fusnoti"
Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika
Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO) Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 49m
    0
  • Slani mafini
    13h 10m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 5m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 59m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 28m
    0