Osveštan hram u Vidrićima - zaštitnica Presveta Bogorodica

21.10.2023. 14:51
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas crkvu posvećenu Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice u Vidrićima kod Sokoca i u prisustvu velikog broja vjernika u njoj služio prvu Svetu arhijerejsku liturgiju.

Mitropolit Hrizostom je obraćajući se vjernicima rekao da je od sada Presveta Bogorodica nebeska zaštitnica ovog svetog hrama, sela i kraja.

Besjedeći o značaju dana osveštanja hrama, mitropolit je rekao da je ovo dan koji se dugo čekao, te podsjetio da je Stara crkva u Sarajevu bila jedina koja je služila narodu za molitvu na čitavoj regiji centralne Bosne.

- Zato je čudo Božije da nas je Bog sačuvao kao pravoslavne hrišćane da smo i poslije toliko vjekova ropstva i proganjanja opstali kao pravoslavni - istakao je mitropolit Hrizostom.

Njegovo visokopreosveštenstvo je rekao da Srbi i danas, poslije toliko vijekova, srpsku Romaniju o kojoj se toliko pjeva i koja se slavi, voljom i blagodaću Božijom ukrašavaju svetim hramovima kao nekim posebnim biserima, koji će svjetliti i svjedočiti ovaj trud i veliki podvig da se napravi crkva u ova teška vremena.

Mitropolit Hrizostom je podsjetio da su se vjernici prvi put okupili na uzvišenju u Vidrićima u novembru 2017. godine da se osvešta Časni krst koji podsjeća na zajednicu ljubavi između srpskog i ruskog naroda, a zatim osveštali zemljište i temelje ovog hrama, sve do današnjeg radosnog dana u kojem se vesele kao narod Božiji i kao crkva - sveta zajednica.

- Ovu smo crkvu posebno namijenili Ikoni Bogorodice Trojeručice, jednoj od najčudotvornijih i najpoznatijih čudotvornih ikona Svete Gore Atolske, koja je na čudesan način došla prvo u Srbiju, kada ju je donio Sveti Sava kao blagoslov za srpski narod tada - naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je napomenuo da je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice danas najčudotvornija ikona na Svetoj Gori, koja, kako je istakao, srpski narod i srpsko monaštvo krasi i ponosi, ali i obavezuje.

- Mi smo kroz posvećenje ove male crkve toj čudotvornoj ikoni htjeli da sa Romanijom molitveno povežemo Svetu Goru, manastir Hilandar i Bogorodicu Trojeručicu - da ovdje bude uistinu jedna spona - poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je dodijelio Milanu Stanojeviću iz Zvornika, koji je proglašen velikim dobrotvorom ovog hrama u Vidrićima, Zlatni orden sveštenomučenika Petra, mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog za nesebičnu ljubav i materijalnu podršku u izgradnji ovog hrama.

Protojereju stavroforu Mladenu Vidakoviću, privremenom parohu Parohije druge Sokolačke dodijeljena je Zlatna plaketa sveštenomučenika Petra arhiepiskopa sarajevskog i mitropolitadabrobosanskog.

Mitropolit Hrizostom je danas dodijelio Arhijerejsku pohvalnicu Milanu Joloviću sa Sokoca.

Jolović, koji je jedan od kumova hrama na Vidrićima, izjavio je novinarima da je ideja o izgranji ruskog krsta na dominantnoj koti u ovom selu, a potom i hrama, bila ideja njega i njegovog druga i saborca Milana Stanojevića.

- Da se odužimo svevišnjem Bogu koji nas je spasio u minulom ratu i koji spasava srpski narod u svim teškim izazovima - istakao je Jolović.

Stanojevića je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio ulogu graditelja bogomolje i vikend naselja u blizini novoizgrađene crkve, te da se danas raduje sa vjernim narodom Vidrića i Podrinja.

Starješina Hrama u Vidrićima protojerej stavrofor Mladen Vidaković naveo je da je ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice ovoj crkvi poklonio predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović.

- Osim kumova hrama, i vjerni narod ovog kraja učestovao je u donacijama za izgradnju - napomenuo je Vidaković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 31m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 33m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 26m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 31m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 34m
    1