Освештан храм у Видрићима - заштитница Пресвета Богородица

21.10.2023. 14:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас цркву посвећену Чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима код Сокоца и у присуству великог броја вјерника у њој служио прву Свету архијерејску литургију.

Митрополит Хризостом је обраћајући се вјерницима рекао да је од сада Пресвета Богородица небеска заштитница овог светог храма, села и краја.

Бесједећи о значају дана освештања храма, митрополит је рекао да је ово дан који се дуго чекао, те подсјетио да је Стара црква у Сарајеву била једина која је служила народу за молитву на читавој регији централне Босне.

- Зато је чудо Божије да нас је Бог сачувао као православне хришћане да смо и послије толико вјекова ропства и проганјања опстали као православни - истакао је митрополит Хризостом.

Његово високопреосвештенство је рекао да Срби и данас, послије толико вијекова, српску Романију о којој се толико пјева и која се слави, вољом и благодаћу Божијом украшавају светим храмовима као неким посебним бисерима, који ће свјетлити и свједочити овај труд и велики подвиг да се направи црква у ова тешка времена.

Митрополит Хризостом је подсјетио да су се вјерници први пут окупили на узвишењу у Видрићима у новембру 2017. године да се освешта Часни крст који подсјећа на заједницу љубави између српског и руског народа, а затим освештали земљиште и темеље овог храма, све до данашњег радосног дана у којем се веселе као народ Божији и као црква - света заједница.

- Ову смо цркву посебно намијенили Икони Богородице Тројеручице, једној од најчудотворнијих и најпознатијих чудотворних икона Свете Горе Атолске, која је на чудесан начин дошла прво у Србију, када ју је донио Свети Сава као благослов за српски народ тада - навео је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је напоменуо да је икона Пресвете Богородице Тројеручице данас најчудотворнија икона на Светој Гори, која, како је истакао, српски народ и српско монаштво краси и поноси, али и обавезује.

- Ми смо кроз посвећење ове мале цркве тој чудотворној икони хтјели да са Романијом молитвено повежемо Свету Гору, манастир Хиландар и Богородицу Тројеручицу - да овдје буде уистину једна спона - поручио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је додијелио Милану Станојевићу из Зворника, који је проглашен великим добротвором овог храма у Видрићима, Златни орден свештеномученика Петра, митрополита сарајевског и дабробосанског за несебичну љубав и материјалну подршку у изградњи овог храма.

Протојереју ставрофору Младену Видаковићу, привременом пароху Парохије друге Соколачке додијељена је Златна плакета свештеномученика Петра архиепископа сарајевског и митрополитадабробосанског.

Митрополит Хризостом је данас додијелио Архијерејску похвалницу Милану Јоловићу са Сокоца.

Јоловић, који је један од кумова храма на Видрићима, изјавио је новинарима да је идеја о изграњи руског крста на доминантној коти у овом селу, а потом и храма, била идеја њега и његовог друга и саборца Милана Станојевића.

- Да се одужимо свевишњем Богу који нас је спасио у минулом рату и који спасава српски народ у свим тешким изазовима - истакао је Јоловић.

Станојевића је истакао да је са задовољством прихватио улогу градитеља богомоље и викенд насеља у близини новоизграђене цркве, те да се данас радује са вјерним народом Видрића и Подриња.

Старјешина Храма у Видрићима протојереј ставрофор Младен Видаковић навео је да је икону Пресвете Богородице Тројеручице овој цркви поклонио предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић.

- Осим кумова храма, и вјерни народ овог краја учестовао је у донацијама за изградњу - напоменуо је Видаковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 12m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    18h 56m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 1m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 5m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 32m
    0