Otvoren festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu

23.11.2022. 18:03
0
IZVOR: srna.rs

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas je svečano otvoren 21. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, a pjesničko uzdarje "Radoslavnica" za prvo mjesto dodijeljeno je Milošu Beliću iz Valjeva i drugo Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva.

Ističući da je vijest o nagradi primio "na praznik Svetog Nektarija Eginskog koji je Majci Božijoj spevao jednu od najlepših pesama, i na praznik Ikone Bogomajke – Brzopomoćnice", Belić je poručio Srni da je nagradama, ili bolje rečeno blagoslovima, dodirnuo sve svetinje koje jedan Srbin mora posjetiti, a on je to činio pjesmom.

- Obišao sam Hilandar od njegovog postanja, uspeo da vidim obnovljenu i tek rođenu Ljevišku, proživeo Golgotu i Vaskrs Kozare i Kozarčana, dobio Studenički krst, a sa ovom nagradom vraćam se kući. Moje je srce još više ispunjeno srećom, zato što se vraćam tamo gde je rođeno moje ime, moje rodoljublje, moja svest o tome ko sam, šta sam i šta moram biti, a to je Mali Zejtinlik. Na njemu dan Vaskrsenja čeka jedan ratnik, Miloš Tomić! - Miloš pre Miloša, pre mene - kaže ovaj mladi pjesnik.

On je istakao da uzme da piše kada mu je najteže, oslobodi zarobljene krajeve i sputane osmijehe, oživi davno otputovale Srbe, sputa dječije suze, oživi molitvoslove i nade...  

Izgovarajući Vukovu azbuku, svi prisutni u punoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo na jedinstven i kreativan način učestvovali su ceremoniji otvaranja Festivala.

Književniku i pjesniku Nedeljku Zelenoviću posthumno je dodijeljena Plaketa "Blagodarnica Dare Sekulić" za sveukupno stvaralaštvo za djecu i poseban doprinos festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

Osnivač Festivala i direktor Produkcije "Forum teatar" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je Srni da je ovogodišnja dvodnevna književna manifestacija 21. Festival poezije za djecu i mlade "Vukov azbučnik" posvećen srpskom jeziku i njenom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću i održava se pod motom "Ljepota i jednostavnost Vukove azbuke".

Nakon otvaranja nastupili su Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov-Tešanović, Mirko Vuković, Jovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marjana Petronić i glumac "Forum teatra" Ilija Mimić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Branimir Rosić i njegova "Leteća gitara".

Za sutra je planiran bogat i raznovrstan pjesnički program u kome će pjesnici posjetiti područne škole u Kasindolu i Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.

Mitrić naglašava da je radi sveobuhvatnijeg stvaralaštva "Forum teatra" i otvaranja svijetu jezika i života njenog tvorca Vuka Stefanovića Karadžića nastao i animirani film "Vukova animirana pjesmarica", u saradnji sa "SCF 98 Niš", a u produkciji "Prvog kadra" Istočno Sarajevo, koji će biti prikazan sutra u sali Kulturnog centra.

U okviru programa "Recitatori i nagrađeni – Darovi poezije" nastupiće pobjednici u recitovanju na manifestaciji "Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije" u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

- Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade `Darovi poezije` posvećen pjesnikinji Dari Sekulić bio je veoma zahtjevan tematski konkurs na koga su se prijavili samo hrabri ljubitelji pisane riječi, a radove je iščitavala Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, koja je i odabrala najuspješnije pjesme, čiji će autori biti proglašeni na zatvaranju manifestacije - naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostorima Republike Srpske koja se održava 21 godinu i koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Zatvoren 22. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu u Istočnom Sarajevu (FOTO) Zatvoren 22. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    19h 44m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    22h 3m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    22h 30m
    0
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    17h 51m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    17h 55m
    0