Otvorena izložba "Čarolija niti" - ove godine humanitarnog karaktera

05.03.2024. 19:39
0
IZVOR: srna.rs

U holu Matične biblioteke Istočno Sarajevo danas je otvorena izložba ženskih ručnih radova "Čarolija niti" s ciljem očuvanja tradicije ženskih ručnih radova na području Sarajevsko-romanijske regije, a izložba ove godine ima revijalno-prodajni i humanitarni karakter.

Etnolog Branko Pjević izjavio je Srni da je ovo 17. izložba "Čarolija niti" čiji je program osmislio sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo i da su obično imali određeni tematski zadatak.

- Ove godine nemamo temu, ali smo dali humanitarni karakter. Radimo namjenski radove koji su najpotrebniji štićenicama Doma za žensku djecu i omladinu u Višegradu i zato doniramo čarape, kape, šalove, vunene predmete - rekao je Pjević.

On je naglasio da je važno iskazati humanost i pružiti pomoć onima kojima je potrebna, ističući da mu je žao što nisu u većem prostoru organizovali izložbu, koja bi bila još sadržajnija i bogatije predstavljena.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Miljana Macan rekla je su se na izložbi predstavili članovi Udruženja građana "Probudi se" iz Vojkovića, Istočna Ilidža, Udruženja "Mitrov danak" iz Istočnog Novog Sarajeva, radionice Biblioteke "Čarolija niti", Kazneno-popravnog zavoda poluotvoreniog tipa Istočno Sarajevo, kao i učenici Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža – sekcija "Farmakon".

- Tu su i žene koje su se pojedinačno pripremile i zadovoljni smo odzivom. Ove godine smo se bazirali na pletene predmete jer je izložba humanitarnog karaktera - rekla je Macanova, te pozvala sve da dođu na izložbu i simbolično kupe poklon i tako učestvuju u darivanju kako bi štićenicama Doma makar jedan dan učinili ljepšim.

Radojka Tešanović iz Udruženja "Mitrov danak" iz Istočnog Novog Sarajeva izjavila je da su na izložbi izloženi ručni radovi njihovih članova, koje rade različitim vrstama tehnika pletenja.

- Od izrade džamadana, tkanice, priglavaka. Ovdje smo došli jer je izložba humanitarnog karaktera i svaka članica je već odredila šta će da pokloni od svojih radova - navela je Tešanovićeva, te dodala da u Udruženju imaju od 10 do 12 stalnih članova, a da je podmladak vrlo rijedak.

- To je problem, ne samo udruženja, nego lokalne zajednice koja to ne prepoznaje na pravi način. Recimo, tokom ova tri dana trajanja manifestacije trebalo je organizovati posjetu učenika koji bi došli i vidjeli ovu ljepotu, ono što mi radimo - kaže Tešanovićeva.

Izložbu "Čarolija niti" posjetioci će moći da pogledaju danas i sutra do 19.00 časova, a zvanično će biti zatvorena u četvrtak 7. marta dodjelom zahvalnica učesnicima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 52m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 34m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 7m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 41m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 26m
    3