Otvorena izložba o rađanju Republike Srpske u Palama

29.05.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

U Cekovića kući na Palama danas je otvorena izložba pod nazivom "30 godina Republike Srpske u Sarajevsko-romanijskoj regiji", koja je plod saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i paljanskog Srednjoškolskog centra.

Izložba fotografija i dokumenata, čiji autor je tim profesora Srednjoškolskog centra Pale, postavljena je u okviru manifestacije koju Boračka organizacija opštine organizuje do Vidovdana, 28. juna, povodom 30 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Anica Gutalj, jedan od autora izložbe, ukazala je da ova postavaka predstavlja pokušaj presjeka dešavanja tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka i da je namijenjena široj publici, kako starijima da se podsjete, tako i mlađima da saznaju šta se tada dešavalo.

- Kultura sjećanja mora biti nešto što je stalno prisutno, trudimo se da našim ljudima predstavimo šta se dešavalo i objasnimo i ovo što se danas događa. Sačinili smo tim u Srednjoškolskom centru kojeg čine profesori istorije, srpskog jezika, informatike, vjeronauke, likovne kulture, filozofije da bi na adekvatan način mogli da se bavimo prošlošću i napravimo ovakve izložbe, ali i prezentacije - rekla je ona.

Gutaljeva je istakala da izložba ostaje u Cekovića kući do 15. juna te da posjetioci mogu da je vide u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Ona je pojasnila da posjetioci izložbe mogu da steknu uvid u dešavanja u Republici Srpskoj koja počinju sa Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, preko fotografija o osnivanju institucija, Vlade, Narodne skupštine, Vojske Republike Srpske, policije, kao i političkih pregovora koji su vođeni tokom rata.

- Imamo zabilježen i nastanak Srne, Srpske radio-televizije, ratne bolnice. Ne može se obraditi sve jer iz svakog panoa može se napraviti kratak presjek vojnih i političkih dešavanja - rekla je Gutaljeva i zahvalila svima koji su se odazvali i pomogli stvaranju izložbe.

Ona je ukazala da se tim autora potrudio da ima istorijske izvore koji o tom vremenu svjedoče iz prve ruke.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović podsjetio je da se današnjom izložbom o tome kako je rođena Republika Srpska zatvaraju ovogodišnji Dani Filozofskog fakuteta, manifestacija koja je počela 13. maja.

- Ovom izložbom zaokružujemo tu manifestaciju. Izložba je rezultat zajedničkih napora Srednjoškolskog centra na Palama i Filozofskog faklteta. Autori izložbe su grupa profesora koja se s neobičnim entuzijazmom bave kulturom pamćenja i kojima je jako stalo do toga da proces stvaranja Republike Srpske ne padne u zaborav već da bude trajno obilježen u svijesti, posebno mlađih generacija - rekao je Mastilović.

On je podsjetio da se ideja o ovoj izložbi javila prije par mjeseci, kada su Filozofski fakultet i Srednjoškoski centar Pale zajednički realizovali projekat posjete Narodnog muzeja Kraljeva koja je govorila o strijeljanju Kraljevčana 1941. godine.

- Cilj danas otvorene izložbe je da pokažemo proces stvaranja Republike Srpske i ulogu i značaj Srpskog Sarajeva u tom procesu - rekao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, upravo su u Srpskom Sarajevu nastale institucije Republike Srpske i Srpska je odnjegovana na ovom prostoru, što ne smije pasti u zaborav već se mora čuvati kao dio kulture pamćenja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    23h 21m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 16m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    13h 5m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    23h 27m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    15h 42m
    0