Отворена изложба о рађању Републике Српске у Палама

29.05.2022. 19:06
0
ИЗВОР: srna.rs

У Цековића кући на Палама данас је отворена изложба под називом "30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији", која је плод сарадње Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и паљанског Средњошколског центра.

Изложба фотографија и докумената, чији аутор је тим професора Средњошколског центра Пале, постављена је у оквиру манифестације коју Борачка организација општине организује до Видовдана, 28. јуна, поводом 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата.

Аница Гутаљ, један од аутора изложбе, указала је да ова поставака представља покушај пресјека дешавања током рата деведесетих година прошлог вијека и да је намијењена широј публици, како старијима да се подсјете, тако и млађима да сазнају шта се тада дешавало.

- Култура сјећања мора бити нешто што је стално присутно, трудимо се да нашим људима представимо шта се дешавало и објаснимо и ово што се данас догађа. Сачинили смо тим у Средњошколском центру којег чине професори историје, српског језика, информатике, вјеронауке, ликовне културе, филозофије да би на адекватан начин могли да се бавимо прошлошћу и направимо овакве изложбе, али и презентације - рекла је она.

Гутаљева је истакала да изложба остаје у Цековића кући до 15. јуна те да посјетиоци могу да је виде у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Она је појаснила да посјетиоци изложбе могу да стекну увид у дешавања у Републици Српској која почињу са Декларацијом о проглашењу Републике српског народа БиХ, преко фотографија о оснивању институција, Владе, Народне скупштине, Војске Републике Српске, полиције, као и политичких преговора који су вођени током рата.

- Имамо забиљежен и настанак Срне, Српске радио-телевизије, ратне болнице. Не може се обрадити све јер из сваког паноа може се направити кратак пресјек војних и политичких дешавања - рекла је Гутаљева и захвалила свима који су се одазвали и помогли стварању изложбе.

Она је указала да се тим аутора потрудио да има историјске изворе који о том времену свједоче из прве руке.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић подсјетио је да се данашњом изложбом о томе како је рођена Република Српска затварају овогодишњи Дани Филозофског факутета, манифестација која је почела 13. маја.

- Овом изложбом заокружујемо ту манифестацију. Изложба је резултат заједничких напора Средњошколског центра на Палама и Филозофског факлтета. Аутори изложбе су група професора која се с необичним ентузијазмом баве културом памћења и којима је јако стало до тога да процес стварања Републике Српске не падне у заборав већ да буде трајно обиљежен у свијести, посебно млађих генерација - рекао је Мастиловић.

Он је подсјетио да се идеја о овој изложби јавила прије пар мјесеци, када су Филозофски факултет и Средњошкоски центар Пале заједнички реализовали пројекат посјете Народног музеја Краљева која је говорила о стријељању Краљевчана 1941. године.

- Циљ данас отворене изложбе је да покажемо процес стварања Републике Српске и улогу и значај Српског Сарајева у том процесу - рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, управо су у Српском Сарајеву настале институције Републике Српске и Српска је одњегована на овом простору, што не смије пасти у заборав већ се мора чувати као дио културе памћења.

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 44m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 30m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 45m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 21m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    13h 21m
    0