Otvorena izložba slika Drage Ivanovića i Radmila Kovačevića

18.10.2024. 21:47
0
IZVOR: srna.rs

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvorena izložba slika Drage Ivanovića sa Pala i Radmila Kovačevića iz Foče, koji su se publici predstavili sa oko 60 likovnih ostvarenja rađenih u tehnikama ulje na platnu, akrilik, pastel, akvarel.

- Naši prijatelji, posjetioci i gosti večeras su mogli da vide pejzaže, cvjetne i motive mrtve prirode, crkve, manastire i portrete - izjavio je Ivanović novinarima.

On je podsjetio da se zajedno sa svojim kolegom oko 55 godina bavi slikarstvom, ističući i njihov plodan pedagoški rad.

- Izložba je prodajnog i humanitarnog karaktera, tako da ćemo nas dvojica dio sredstava od prodatih slika donirati za liječenje sugrađanina Miloša Božovića - istakao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, autori su željeli da sa svim posjetiocima izložbe podijele optimizam koji zrači sa njihovih slika.

Kovačević je rekao da su njegovi likovni motivi situacije iz svakodnevice i da neki od njih u sebi nose i određenu notu avanture, bez obzira što se bave realizmom sa stremljenjem ka impresionizmu.

On je posebno istakao želju da iskaže svoja duhovna osjećanja prema srpskim svetinjama, kako u Republici Srpskoj, Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Profesor književnosti Slobodan Kovačević istakao je posvećenost obojice autora, ne samo svom slikarskom radu, nego i pedesetogodišnjem pedagoškom radu sa mladima.

- Nije znanje znanje, nego je znanje prenijeti znanje na druge - rekao je Kovačević.

Drago Ivanović rođen je 5. marta 1951. godine u selu Toljima opština Foča.

Osnovnu i srednju Učiteljsku školu završio je u Foči, Pedagošku akademiju /Grupa likovno vaspitanje/ i Filozofski fakultet /Grupa pedagogija - psihologija/ završio je u Sarajevu. Slikarstvom se bavi 55 godina.

Ivanović je samostalno izlagao u Palama, Foči, Trebinju, Sokocu, a učesnik je kolektivnih izložbi na Palama, Foči, Sokocu i Sarajevu.

Dio njegovih slika stalno je izložen u galeriji "Ognjišta" na Palama i Info centru u Foči.

Član je Udruženja likovnih umjetnika "Ton" u Foči.

Na njegovim slikama dominiraju pejzaži i cvijetni motivi, po slobodnom izboru, a često radi i unikatne suvenire.

Ljubitelji likovne umjetnosti prepoznaju ga po karakterističnom, koloritnom stilu, a posebno su zapaženi njegovi motivi Romanije i stare Foče koje, kako s ponosom ističe, krase zidove stanova širom Republike Srpske i svijeta.

Radmil Kovačević je rođen u Foči 1949. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Foči, a Pedagošku akademiju, Odsjek slikarstvo, završio je 1971. godine u Sarajevu.

Slikarstvom i poezijom bavi se oko 50 godina.

Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika "Ton" u Foči, čiji je redovni član od 2000. godine.

Učesnik je velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

Učestvovao je u radu više likovnih kolonija – "Počitelj" 1989. godine, Ekološka likovna kolonija "Sutjeska" 1999, 2000, 2001, godine, kao i na likovnoj koloniji u Kruševcu.

Dugo godina bavio se pedagoškim radom, prenoseći svoja iskustva na mlade autore sa kojima je uspješno osvajao nagrade na mnogobrojnim takmičenjima.

Kovačević se nalazi u Registru likovnih umjetnika Republike Srpske.

Bavi se raznovrsnim likovnim motivima na kojima uglavnom dominira pejzaž, mada su na njegovim slikama prisutni i portreti i figuralne kompozicije, rađeni slikarskim tehnikama ulje na platnu, akvarel, suvi i uljani pastel, akrilik i gvaš.

Izložba je otvorena do 1. novembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića
Slavija protiv Rudara i tradicije Slavija protiv Rudara i tradicije
„Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu „Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Konkurs za popunu upražnjenog radnog mjesta u JU Srednjoškolskom centru „Pale"
    12h 0m
    0
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    15h 5m
    6
  • Konkurs za prijem radnika na upražnjena radna mjesta u JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža"
    11h 40m
    0
  • Otac ubio sina pa sebe
    9h 13m
    0
  • Svaki je korak muka: „U školi me zadirkuju, kažu kupi nogu na kiosku!” (VIDEO/FOTO)
    11h 8m
    1