Otvorena nova turistička sezona na ferati "Sokolov put"

25.04.2021. 16:12
0
IZVOR: Katera

Turistička sezona na ferati "Sokolov put" na Crvenim stijenama, jednom od vrhova Romanije, zvanično je otvorena danas planinarskim usponom, koji su izveli planinari iz regiona i zemlje.

Feratom "Sokolov put", koja je svečano otvorena u novembru prošle godine, prošlo je nekoliko stotina planinara iz zemalja Evrope sa akcentom na region, gdje je ovaj turistički projekat odjeknuo velikom brzinom i privukao veliki broj ljubitelja adrenalina i prirode da posjete Romaniju i pristupe jednom od njenih vrhova Crvenim stijenama.

Direktor Turističke organizacije "Jahorina" Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je novinarima da je ferata "Sokolov put" privukla veliki broj gostiju iz zemalja regiona i čitave Evrope i svijeta, ali i velikog broja planinara širom naše zemlje.

Slika

Foto: Katera

- Stvarno vlada veliko interesovanje ljubitelja turizma i adrenalina za feratom, projektom koji je upotpunio turističku ponudu grada Istočno Sarajevo i koji je jedinstven u regionu. Ferata je privlačna svima koji vole adrenalin, prirodu, čist vazduh i sve ono što Romanija nudi posjetiocima - kaže Tošić.

Tošić dodaje da je ferata "Sokolov put" temelj budućeg razvoja Romanije, te dodao da u TO "Jahorina" već rade na novom projektu i ideji izgradnje nove ferate na jednom od vrhova Romanije u neposrednoj blizini Crvenih stijena.

- Potrudićemo se da uradimo još jedan ovakav sadržaj i mislim da ćemo uspjeti u tome, već tokom predstojeće ljetne sezone - dodaje Tošić.

Član Planinarskog društva "Fruška gora" iz Novog Sada Miloš Živković ističe da je prezadovoljan feratom, te dodaje da je ista ostavila veliki utisak na njega.

- Prepun sam fantastičnih utisaka, juče smo bili na Trebeviću, danas smo na Romaniji i ovo je fantastičan vikend za nas. Zahvalan sam vodiču Igoru Miloševu, koji je ovaj pohod realizovao maestralno, prepun sam utisaka - rekao je Živković.

On je dodao da su česti gosti planina u Republici Srpskoj i okruženju, te da su pored Romanije i Trebevića pohodili Treskavicu i Visočicu, kao i Bjelašnicu u FBiH.

Slika

Foto: Katera

Njegova sugrađanka Nataša Galičić ističe da je ferata "Sokolov put" ostavila jako dobar utisak za nju, te da su zahvaljujući sunčanom vremenu uživali tokom uspona ka vrhu Crvene stijene.

- Sama ferata "Sokolov put" je veoma interesantna, odlično je urađena, lijepo su postavljeni nogostupi, potpuno je bezbjedna i mislili su na svaku sitnicu, poput klupe za odmor i sličnih stvari. Sa bezbjednosne strane, ova ferata je odrađena fenomenalno, nemam nijednu zamjerku - kaže Galičićeva.

Ona dodaje da ima iskustvo u penjanju ferata, te ističe da je pored Romanije pela još nekoliko ferata u regionu i Evropi, a kako kaže, svaka je sama po sebi zahtjevna i teško ih je porediti.

Ferata "Sokolov put" na Romaniji je osigurani planinarski ili "čelični put", odnosno staza po stijenama uz pomoć čeličnih sajli i pomagala za penjanje, za koju je obavezno korištenje ferata seta.

Dužina ove ferate iznosi 350 metara sa dva viseća mosta, te kao takva predstavlja jedinstvenu u BiH i Republici Srpskoj.

Slika

Ovaj sadržaj je potpuno besplatan, ali oni koji nemaju ferata set (šljem, pojas i apsorber), mogu isti iznajmiti u TO "Jahorina" ili u planinarskom domu "Crvene stijene".

Ferata "Sokolov put" je dio sadržaja projekta "Enjoy Sarajevo-Romanija region" koji zajednički implementiraju Turistička organizacija "Jahorina" grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat "Stanišić d.o.o." Pale.

Ukupna vrijednost projekta ferate "Sokolov put" iznosila je 258.000 evra, od čega je Evropska unija izdvojila preko 200.000 evra bespovratnih sredstava.

EU4Business je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion evra). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ratna staza Zekovića s Romanije Ratna staza Zekovića s Romanije
Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO) Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO)
Paljani na najvišem vrhu Alpa Paljani na najvišem vrhu Alpa
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    21h 54m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    21h 28m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    13h 56m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    20h 34m
    4
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    22h 55m
    0