Отворена нова туристичка сезона на ферати "Соколов пут"

25.04.2021. 16:12
0
ИЗВОР: Катера

Туристичка сезона на ферати "Соколов пут" на Црвеним стијенама, једном од врхова Романије, званично је отворена данас планинарским успоном, који су извели планинари из региона и земље.

Фератом "Соколов пут", која је свечано отворена у новембру прошле године, прошло је неколико стотина планинара из земаља Европе са акцентом на регион, гдје је овај туристички пројекат одјекнуо великом брзином и привукао велики број љубитеља адреналина и природе да посјете Романију и приступе једном од њених врхова Црвеним стијенама.

Директор Туристичке организације "Јахорина" Источно Сарајево Игор Тошић рекао је новинарима да је ферата "Соколов пут" привукла велики број гостију из земаља региона и читаве Европе и свијета, али и великог броја планинара широм наше земље.

Слика

Фото: Катера

- Стварно влада велико интересовање љубитеља туризма и адреналина за фератом, пројектом који је употпунио туристичку понуду града Источно Сарајево и који је јединствен у региону. Ферата је привлачна свима који воле адреналин, природу, чист ваздух и све оно што Романија нуди посјетиоцима - каже Тошић.

Тошић додаје да је ферата "Соколов пут" темељ будућег развоја Романије, те додао да у ТО "Јахорина" већ раде на новом пројекту и идеји изградње нове ферате на једном од врхова Романије у непосредној близини Црвених стијена.

- Потрудићемо се да урадимо још један овакав садржај и мислим да ћемо успјети у томе, већ током предстојеће љетне сезоне - додаје Тошић.

Члан Планинарског друштва "Фрушка гора" из Новог Сада Милош Живковић истиче да је презадовољан фератом, те додаје да је иста оставила велики утисак на њега.

- Препун сам фантастичних утисака, јуче смо били на Требевићу, данас смо на Романији и ово је фантастичан викенд за нас. Захвалан сам водичу Игору Милошеву, који је овај поход реализовао маестрално, препун сам утисака - рекао је Живковић.

Он је додао да су чести гости планина у Републици Српској и окружењу, те да су поред Романије и Требевића походили Трескавицу и Височицу, као и Бјелашницу у ФБиХ.

Слика

Фото: Катера

Његова суграђанка Наташа Галичић истиче да је ферата "Соколов пут" оставила јако добар утисак за њу, те да су захваљујући сунчаном времену уживали током успона ка врху Црвене стијене.

- Сама ферата "Соколов пут" је веома интересантна, одлично је урађена, лијепо су постављени ногоступи, потпуно је безбједна и мислили су на сваку ситницу, попут клупе за одмор и сличних ствари. Са безбједносне стране, ова ферата је одрађена феноменално, немам ниједну замјерку - каже Галичићева.

Она додаје да има искуство у пењању ферата, те истиче да је поред Романије пела још неколико ферата у региону и Европи, а како каже, свака је сама по себи захтјевна и тешко их је поредити.

Ферата "Соколов пут" на Романији је осигурани планинарски или "челични пут", односно стаза по стијенама уз помоћ челичних сајли и помагала за пењање, за коју је обавезно кориштење ферата сета.

Дужина ове ферате износи 350 метара са два висећа моста, те као таква представља јединствену у БиХ и Републици Српској.

Слика

Овај садржај је потпуно бесплатан, али они који немају ферата сет (шљем, појас и апсорбер), могу исти изнајмити у ТО "Јахорина" или у планинарском дому "Црвене стијене".

Ферата "Соколов пут" је дио садржаја пројекта "Enjoy Sarajevo-Romanija region" који заједнички имплементирају Туристичка организација "Јахорина" град Источно Сарајево, Градска развојна агенција Источно Сарајево (РАИС), Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат "Станишић д.о.о." Пале.

Укупна вриједност пројекта ферате "Соколов пут" износила је 258.000 евра, од чега је Европска унија издвојила преко 200.000 евра бесповратних средстава.

EU4Business је вриједан 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (1,1 милион евра). Пројекат заједно проводе GIZ, ILO и UNDP, од априла 2018. године до марта 2022. године.

Коментари 0
Повезане вијести
У прољећном походу на Романији око 200 учесника У прољећном походу на Романији око 200 учесника
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Најчитаније
  • Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
    9h 30m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    12h 17m
    0
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    8h 7m
    1
  • Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
    9h 25m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 3m
    0