Ovako će izgledati odlazak u kafiće i kozmetičke salone u Srpskoj

06.05.2020. 10:27
0
IZVOR: Nezavisne

U svrhu relaksacije mjera, koje su na snazi kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje virusa korona, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo za kafiće, restorane i roštiljnice, ali i za frizerske i kozmetičke salone i druge zanatske radnje koje od 11. maja počinju sa radom.

Prema uputstvu kafići, restorani i roštiljnice rad mogu organizovati isključivo u baštama objekata.

- Radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova, a stolovi u bašti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima - navode iz Instituta.

Napominju i da za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva, te da je potrebno obezbijediti dezinfekcije ruku na ulazu u baštu.

- Potrebno je i održavanje fizičke distance osoblja od dva metra, te korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika - navedeno je.

Takođe, piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe, odnosno jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

- Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe - istakli su u Institutu.

Takođe, navode da je poželjno korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa, te da je obavezna dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Frizerski i kozmetički saloni

U uputstvu Instituta za javno zdravstvo RS navode da će radno vrijeme frizerskih i kozmetičkih salona zavisiti od ukidanja policijskog časa tj. perioda zabrane kretanja za sve građane, ali u vrijeme trajanja ovog ograničenja, radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova kako bi dužim i normalizovanim radnim vremenom bilo smanjeno stvaranje gužvi.

- Neophodno je naručivanje korisnika, te nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu - navedeno je u uputstvu.

U jednom trenutku u salonu može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura (jedan klijent na 10 kvadratnih metara).

- U manjim salonima (2 – 3 radne stolice), dozvoljen je rad sa klijentima na stolicama uz razmak od dva metra i maksimalno dva frizera/kozmetičara, dok ne smije biti prisutan nijedan klijent koji čeka uslugu unutar salona - saopšteno je iz Instituta.

Takođe, obaveza poslodavca je da na ulazu postavi plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, uz obavezu nošenje maske i rukavica za zaposlene i korisnika.

Takođe, svi moraju imati peškir ili jednokratni prekrivač koji se mijenja poslije svakog klijenta.

Obavezna je i dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena.

Druge zanatsko preduzetničke radnje, kao i radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom takođe se strogo moraju pridržavati uputstava Instituza za javno zdravstvo RS.

Najvažnije su kontrolisan broj korisnika na ulazu, plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, te obavezno održavanje fizičke distance od dva metra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svetlana Vidaković iz Trebinja: Šišanje sa znakom humanosti Svetlana Vidaković iz Trebinja: Šišanje sa znakom humanosti
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 16m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 11m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    6h 59m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 5m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 33m
    0