Овако ће изгледати одлазак у кафиће и козметичке салоне у Српској

06.05.2020. 10:27
0
ИЗВОР: Nezavisne

У сврху релаксације мјера, које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса корона, Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство за кафиће, ресторане и роштиљнице, али и за фризерске и козметичке салоне и друге занатске радње које од 11. маја почињу са радом.

Према упутству кафићи, ресторани и роштиљнице рад могу организовати искључиво у баштама објеката.

- Радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова, а столови у башти постављени тако да постоји дистанца од два метра између особа које сједе за различитим столовима - наводе из Института.

Напомињу и да за једним столом максимално могу сједити три особе осим ако се не ради о члановима једног домаћинства, те да је потребно обезбиједити дезинфекције руку на улазу у башту.

- Потребно је и одржавање физичке дистанце особља од два метра, те коришћење маски и рукавица од стране особља и корисника - наведено је.

Такође, пиће и храну треба платити на мјесту које је одвојено од мјеста за издавање/преузимања наруџбе, односно једна особа преузима наруџбу и наплаћује, а друга издаје наручено.

- Уколико то није могуће организовати, запослени морају обавезно између наплате и издавања наруџбе дезинфиковати руке и пулт на коме се врши истовремено наплата и издавање наруџбе - истакли су у Институту.

Такође, наводе да је пожељно кориштење једнократних чаша и другог посуђа, те да је обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта, а дезинфекција простора, површина и санитарних чворова најмање два пута дневно, по потреби и чешће.

Фризерски и козметички салони

У упутству Института за јавно здравство РС наводе да ће радно вријеме фризерских и козметичких салона зависити од укидања полицијског часа тј. периода забране кретања за све грађане, али у вријеме трајања овог ограничења, радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова како би дужим и нормализованим радним временом било смањено стварање гужви.

- Неопходно је наручивање корисника, те није дозвољено чекање услуге у салону - наведено је у упутству.

У једном тренутку у салону може бити услужено онолико клијената колико прописује квадратура (један клијент на 10 квадратних метара).

- У мањим салонима (2 – 3 радне столице), дозвољен је рад са клијентима на столицама уз размак од два метра и максимално два фризера/козметичара, док не смије бити присутан ниједан клијент који чека услугу унутар салона - саопштено је из Института.

Такође, обавеза послодавца је да на улазу постави плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, уз обавезу ношење маске и рукавица за запослене и корисника.

Такође, сви морају имати пешкир или једнократни прекривач који се мијења послије сваког клијента.

Обавезна је и дезинфекција руку корисника при улазу и излазу из објекта од стране запослених, као и дезинфекција обуће кроз кутију са дезинфекционим средством која на улазу мора да стоји означена.

Друге занатско предузетничке радње, као и радње са информатичком и телекомуникационом опремом такође се строго морају придржавати упутстава Институза за јавно здравство РС.

Најважније су контролисан број корисника на улазу, плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, те обавезно одржавање физичке дистанце од два метра.

Коментари 0
Повезане вијести
Светлана Видаковић из Требиња: Шишање са знаком хуманости Светлана Видаковић из Требиња: Шишање са знаком хуманости
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 48m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 32m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 17m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 59m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 18m
    0