Ovo su troškovi života u Njemačkoj

07.12.2019. 10:42
0
IZVOR: Klix.ba

Njemačka u poređenju sa drugim evropskim zemljama slovi za relativno jeftinu zemlju za život. Prema statističkim podacima je za normalan život u Njemačkoj u toku 2019. godine mjesečno potrebno 750 eura, piše Dojče Vele.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od evropskog prosjeka. Što je znatno manje u odnosu na Dansku koja je najskuplja evropska zemlja za život. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od evropskog prosjeka. Najveći životni troškovi u Njemačkoj spadaju u izdvajanju za stanovanje. Mjesečna kirija se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra da li želite stanovati u nekoj od njemačkim metropola ili u nekom njemačkom selu udaljenom od grada i po nekoliko desetina kilometara.

Stanarina

Ukoliko se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 metara kvadratnih se prema navodima internet portala Wohnungsboerse.net u prosjeku plaća 16,22 eura za metar kvadratni što je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

 

Ukoliko se odlučite za Minhen, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad njemačke savezne zemlje Bavarska slovi za njemački grad u kojem su najskuplje stanarine. U Minhenu se za stan ispod 40 metara kvadratnih u prosjeku po metru kvadratnom plaća više od 26 eura.

Uz stanarinu obično se dodatno plaćaju struja i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centa za kilovat sat, dok se drugi troškovi, odvoz smeća, pranje stepeništa, održavanje dvorišta i tome slično u prosjeku mjesečno plaćaju oko 215 eura.

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se izdvaja oko jedna trećina mjesečne plate. Ukoliko ste u vašem stanu, za koji izdvajate trećinu plate, namjestili kuhinju, to vam je dobar potez. Naime, kuhanje se daleko više isplati nego da se hranite u restoranu. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu u prosjeku plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litra njemačkog piva u prosjeku plaća 3,5 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili kapućino, onda trebate računati da se kapućino u Njemačkoj u prosjeku plaća 2,70 eura.

Ručak, telefoniranje, javni prevoz…

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje sigurno ste planirali odlazak u neki od supermarketa u kojem ćete kupiti namirnice za ručak. Naravno, preporučujemo vam da ponesete kesu u kojoj ćete donijeti namirnice. U protivnom ćete je u prodavnici platiti najmanje 10 centi.

U supermarketima vas očekuju različite cijene jer nemaju svi supermarketi jednake cijene. Pola kg bijelog hljeba u prosjeku se plaća 1,24 eura, litar mlijeka 0,70, a kilogram krompira 1,06 eura.

Nakon što ste obavili kupovinu i svoje kese napunili potrebnim namirnicama, put do kuće će sa kesama u rukama možda biti “dugačak” i “težak”. Karte u javnom prevozu se znatno razlikuju od grada do grada. Karta u gradskom prevozu u prosjeku košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila kao i osgurunje koje se u znatnoj meri razliku od grada do grada, kao i toga ko je vlasnik automobila, da li vozač početnik ili iskusan vozač, da li ste često prouzrokovali saobraćajne nesreće, pa čak i u kojem sektoru radite.

Što duže vremena posjedujete vozačku dozvolu cijena osiguranja je manja. Cijena osiguranja zavisi od vrste vozila, opreme koju sadrži kao i starosti vozila. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Zdravstveno osiguranje

Zdravstveno osiguranje je nešto što odmah po dolasku u Njemačku morate imati. Koliko ćete plaćati zdravstveno osiguranje zavisi od vrste vize koju posjedujete i visine vaše plate. Tu je i privatno osiguranje koje plaćate dosta skuplje, ali je i usluga koje vam pružaju zdravstvene ustanove daleko bolja i kvalitetnija.

Ukoliko želite imati normalno zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, trebate računati da ćete za to mjesečno plaćati oko 14 posto od vaše plate. Naravno, polovinu te sume plaćate vi, a polovinu poslodavac. Kada je riječ o privatnom zdravstvenom osiguranju, ono se plaća znatno više i veoma je teško reći prosječnu sumu jer zdravstvena osiguranja nude dosta različitih paketa.

Pored izdataka koje smo naveli, svemu trebate dodati izdatke za odjeću i obuću. I ovdje je ponuda veoma široka, a samim time su i cijene dosta različite. U ponudi je roba za svačiji džep. Prema statističkim podacima farmerke u Njemačkoj koštaju u prosjeku između 50 i 100 eura. Slično je i sa obućom. Ukoliko uzimate cipele ili patike svjetski poznatih brendova, onda znajte da će njihova cijena sigurno biti trocifrena. Međutim, nemojte se bojati. Na kraju sezone uvijek bude sniženje i razni popusti, tako da cipele, koje su nekada koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Ukoliko vam se u glavi zavrtilo od ovih brojeva, možda je najbolje da sjednete u nekom od restorana i kafića i popijete kafu. Ukoliko ste pušač, moraćete sjediti napolju jer je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja strogo zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Sjedeći u bašti kafića, pazite gdje bacate opuške. Ukoliko ste u Kelnu, onda ćete za bačeni opušak na ulicu platiti kaznu od 50 eura.

Dok sjedite i pijete kafu, sjetite se neke od prijateljica, prijatelja ili rodbine. Pozovite ih. Pitajte kako su, ili ih pozovite na kafu? A, da, telefoniranje takođe košta. Ponuda je velika, a konkurencija se takmiči ko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i internet nude i supermarketi.

U paketima, opet po vašem izboru, imate mnoštvo opcija: sa novim telefonom (uređajem) ili ne, sa ograničenom ili neograničenom količinom interneta, sa besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke, EU ili ne…. Navešćemo samo jedan primjer. Lanac supermarketa ALDI nudi 2 GB brzog interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri sedmice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste cijena prasića u Srpskoj Raste cijena prasića u Srpskoj
Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    19h 20m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    12h 49m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    9h 48m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    9h 54m
    0