Pale: Katedra za srbistiku dodijelila nagradu Mladi srbista

11.05.2021. 14:44
1
IZVOR: Katera

Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale i ove godine dodjeljuje nagradu Mladi srbista za najbolji literarni esej učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz srpskog jezika i književnosti.

Konkurs je raspisan 25. februara 2021. godine i bio je otvoren do 30. aprila.

U okviru stalne teme Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske ovogodišnja podtema na koju su učenici imali priliku da pišu bila je U cipelama moje majke (oca).

Njome je trebalo obuhvatiti sjećanja roditelja sadašnjih srednjoškolaca o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata ili egzodusa Srba iz svojih domova. Jedan od ciljeva ovog konkursa jeste da se mlađi naraštaji više informišu o pomenutom periodu, o tome formiraju stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte. Takođe, time se doprinosi širenju i institucionalizovanju kulture sjećanja i pamćenja i definiše se konstruktivan odnos prema istoriji i nacionalnom identitetu, samjeravanju prošlosti i budućnosti. Sami učenici se na taj način osposobljavaju za stvaralačko-analitički odnos prema stvarnosti, traganju i spoznaji vlastitih kao univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti, saopšteno je sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama.

Na konkurs je pristiglo trideset radova iz četrnaest opština Republike Srpske: Prnjavora, Višegrada, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Trebinja, Pala, Ljubinja, Gradiške, Zvornika, Bijeljine, Foče, Banjaluke i Doboja.

Na današnjem sastanku žirija Katedre za srbistiku u sastavu: prof. dr Saša Knežević, doc. dr Željka Pržulj i msr Biljana Mišić, odlučeno je da:

Prvu nagradu dobije Helena Brajić, učenica III-2 razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja;

Drugu nagradu dobije Ana Ljepojević, učenica III-1 razreda JU Gimnazije iz Gradiške;

Treću nagradu dobije Đorđe Kovačević, učenik III-1 razreda SŠC „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca.

Posebna nagrada pod nazivom Oživice srpstva za naročit talenat i erudiciju ove godine  pripala je Đorđu Čarkiću, učeniku IV-8 rzreda Srednjoškolskog centra iz Istočne Ilidže.

Sve nagrade će biti dodijeljene polovinom juna mjeseca, a datum će biti naknadno objavljen.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dragan Savić 15.05.2021. 20:50
    Čestitke svima ..a radost dijelim posebno sa Đorđem Čarkićem!
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“ Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“
Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi" Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi"
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 29m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 2m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 28m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 41m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 10m
    3