Pale: Potpisan sporazum o stipendiranju studenata nacionalne grupe predmeta

22.10.2020. 15:07
2
IZVOR: SRNA

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović i načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisali su sporazum o stipendiranju studenata nacionalne grupe predmeta na studijskim programima Srpski jezik i književnost i Istorija i arheologija.

Mastilović je rekao novinarima da je ovaj sporazum prvi ovakve vrste, koji se potpisuje u Republici Srpskoj, pa samim tim ima poseban značaj, budući da su svi svjedoci da je posljednjih godina visoko obrazovanje izloženo nekoj vrsti tržišnih principa, a samim tim i humanističke i identitetske nauke, u koje spadaju srpski jezik, književnosti i istorija.

On je zahvalio Jugoviću što se odazvao na poziv Filozofskog fakulteta za ovaj sporazum, prema kojem će opština od naredne akademske godine stipendirati po tri upisana studenta na prvu godinu na studijske programe pri ovoj visokoobrazovnoj ustanovi - Srpski jezik i književnosti i Istorija i arheologija.

- Jugović je u potpunosti razumio probleme identitetskih nauka i značaj njihovog očuvanja uopšte za Republiku Srpsku i rado prihvatio inicijativu. Sporazum će, nadam se, biti podstrek i ostalim lokalnim zajednicama da učine nešto tako i da na taj način zajednički zaštitimo sve identitetske nauke - naveo je Mastilović.

Prema njegovim riječima, sa Jugovićem je razgovarano i o inicijativi koju je pokrenuo Filozofski fakultet, kao jedan od najvećih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da se na Palama podigne bista poznatom Srbinu grofu Savi Vladisaviću i Svetom Petru dabrobosanskom, koji je mučenički postradao u Drugom svjetskom ratu.

Mastilović je rekao da su, takođe, predložili Jugoviću da se u saradnji sa republičkim organima pokrene inicijativa o izgradnji Arhiva grada Istočnog Sarajeva, pored Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata, čija je izgradnja u toku.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će opština od sljedeće akademske godine finansirati studente nacionalne grupe predmeta prve godine studija, te da ovim stipendiranjem žele da motivišu srednjoškolce da upišu Srpski jezik i književnost i Istoriju i arheologiju.

- Mi smo odlučili da iz tih studijskih programa po tri prvorangirana studenta stipendira opština Pale, za studente prve godine, što je izuzetak, jer se stipendije dodjeljuju drugoj, trećoj i četvrtoj godini. Želimo da motivišemo srednjoškolce da upisuju te nacionalne studijske programe, kako bismo bili u prilici da očuvamo svoj nacionalni identitet - izjavio je Jugović.

Jugović je naglasio da žele da promovišu vrijednosti srpske kulure, čemu će doprinijeti i izgradnja Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata i parka na Palama, čija je gradnja u toku.

On je dodao da lokalna zajednica podržava sve aktivnosti Filozofskog fakulteta, sa kojim uspješno sarađuju već godinama.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Lana 22.10.2020. 20:52
    gdje je moj komentar? budite iskreni a ne subjektivni
  • Generic placeholder image
    paljanin 22.10.2020. 19:57
    kateraa jel vam to draga tata pa ne objavljujete komentare
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 32m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 16m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    11h 1m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    8h 0m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    8h 6m
    0