Pale: Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

11.06.2021. 09:31
0
IZVOR: SRNA

Na Filozofskom fakultetu na Palama, u čast akademika Jovana Delića, promovisan je zbornik radova "Kultura, književnost i identitet", kao i njegova knjiga "Milutin Bojić - pjesnik moderne i vjesnik avangarde".

Jedan od govornika na sinoćnjoj promociji, docent na Filozofskom fakultetu Vladan Bartula, rekao je novinarima da je knjiga posvećena pjesniku Milutinu Bojiću kruna dugogodišnjeg bavljenja poezijom i poetikom profesora Delića, dok zbornik radova predstavlja njegov višedecenijski profesorski i naučni rad.

- Obje knjige su u izdanju Andrićevog instituta iz Višegrada. Publika je imala priliku da čuje neke važne stvari iz profesorove biografije, ali i o njegovom književnom i naučnom radu - naveo je Bartula.

Akademik Jovan Delić rekao je da za njega predstavlja izuzetnu čast promocija knjiga koju su priredili njegovi nekadašnji studenti koji su stasali do profesora.

- Velika je stvar na kraju životnog puta imati zbornik radova koji ima 55 autora i međunarodnog je karaktera. Tu su i radovi djece koju sam ja podigao, a veliko je zadovoljstvo vidjeti kako su napredovali i da me nisu zaboravili - istakao je Delić.

On je naveo da druga knjiga govori o Milutinu Bojiću i izrazio nadu da će do kraja života uspjeti da spoji neki prsten 20. vijeka i nastavi sa pjesnicima avangarde i pjesnicima druge polovine 20. vijeka.

- Manje-više tekstovi su urađeni. Nadam se da će ovi ljudi ovdje dati neku lijepu podršku ili energiju meni i mojoj časnoj starosti da izdržim u toj namjeri - rekao je Delić.

Promociji knjiga u čast akademika Jovana Delića prisustvovali su dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, profesori Katedre za srbistiku, kao i veliki broj studenata i profesorovih kolega sa ostalih katedri Filozofskog fakulteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 44m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 8m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 23m
    10
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    20h 52m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 2m
    0