Pale: Zbog policijskog časa iznošenje Plaštanice u 13:00 časova

16.04.2020. 12:32
0
IZVOR: Katera

Crkvena opština Pale obavještava sve vjernike iz Pala da će se tradicionalno iznošenje Plaštanice i služba Plač Majke Božije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice vršiti na Veliki petak od 13:00 časova.

Ova odluka je donesena zbog izmjena u Naredbi o zabrani kretanja građana usljed policijskog časa, koji će nastupiti u petak od 15:00 časova i trajati sve do subote u 05:00 časova, a zatim ponovo u subotu od 15:00 časova početi i trajati do ponedjeljka u 05:00 časova.

Iz tog razloga, neće se služiti večernje bogosluženje, koje se inače služi radnim danima od 18:00 časova, nego se vjernici obavještavaju da bogosluženju i tradicionalnom iznošenju Plaštanice pristupe u 13:00 časova.

Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim Hristovim tijelom, neposredno poslije skidanja sa Krsta. Na plaštanici se nalazi i predstava skidanja sa Krsta i polaganja u grob, kao i predstava Bogorodice, Josifa, Nikodima i jevanđeliste Jovana.

Plaštanica se iznosi u toku pojanja stihovnjih stihira na večernjem bogosluženju Velikog petka i polaže se uvijek zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    18h 36m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    6h 11m
    0
  • Domaći posni brusketi
    6h 44m
    0
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    4h 10m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    2h 2m
    2