Palestinu priznale Norveška, Španija i Irska

22.05.2024. 10:11
0
IZVOR: nezavisne.com

Poslije Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dvije zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.

- Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uvjeren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedjelja - istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina "legitimno pravo na državnost".

- Ovo rješenje je podrška rješenju o dvije države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbjednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode - naveo je Haris.

 

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni, prenosi Tanjug.

- Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo djeca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Jedini put ka miru je politički - poručio je Haris, prenio je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vrijeme da se pređe sa riječi na dela i da Španija to čini zbog "mira, koherentnosti i pravde", prenosi Pais.

Naglasio je da ta odluka nije protiv Izraela, Jevreja ili u korist Hamasa.

- Želim jednu stvar da razjasnim, ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv naroda Izraela, naroda koji cijenimo. A mnogo manje protiv Jevreja, naroda vrednog divljenja, čija je istorija povezana sa Španijom. Niti to ide u prilog Hamasu, kako kažu neki poslanici, koji pokušavaju da iskoriste tu situaciju - rekao je Sančez.

On je najavio i da će Španija primiti 30 djece iz Gaze sa dijagnozom karcinoma.

- U nekom trenutku kada bombardovanje prestane, a mediji i međunarodna zajednica budu mogli da vide šta se dešava u Gazi, shvatićemo da smo svi bili svjedoci jedne od najmračnijih epizoda. Tog dana Španci će moći da kažu da su bili na pravoj strani istorije - dodao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Startne postave za finale Eura: Iznenađenje kod Engleza Startne postave za finale Eura: Iznenađenje kod Engleza
O tome se i Novak pita: Morata i Alkaraz žele da zajedno slave dva pehara O tome se i Novak pita: Morata i Alkaraz žele da zajedno slave dva pehara
Večeras sudar dvije najtrofejnije selekcije Starog kontinenta Večeras sudar dvije najtrofejnije selekcije Starog kontinenta
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  49m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 51m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 22m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 25m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 43m
  0