Parohijski dom na Veljinama (FOTO)

16.11.2020. 11:48
0
IZVOR: svetivasilije-is.org

Stari parohijski dom

Tridesetih godina dvadesetog vijeka bilo je više pokušaja da se pristupi izgradnji hrama, ali nije bilo dogovora o lokaciji gdje će se isti graditi (Kasindo ili Kotorac – lokacija Bijelo polje).

Kada je izabrana lokacija na Bijelom polju, većina je bila za to da se prvo gradi parohijski dom. Parohijski dom je izgrađen 1939. godine. Drugi svjetski rat je uticao na prekid aktivnosti na izgradnji hrama, a po završetku rata u parohijski dom je postavljena radio stanica. Uskoro je tu bila osnovna škola.

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Država je 1958. godine nacionalizovala parohijski dom i zemljište, a isplaćena nadoknada nije bila ni približna stvarnoj vrijednosti ''otete'' imovine. Taj dom i mali dio oduzetog zemljišta crkva je otkupila od države 1983. godine. Kuća je srušena 2002. godine da bi se na toj lokaciji gradio novi objekat. Urađena je projektna dokumentacija, koja je bila prilagođena regulacionom planu uređenja tog lokaliteta. No, radovi nikada nisu počeli jer je odluka mitropolita Nikolaja bila da se prvo gradi dom u porti hrama u Dobrinji.

Novi parohijski dom

U ljeto 2003. godine počela je priprema projektne dokumentacije za gradnju velikog parohijskog doma uz Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji.

U julu 2004. počeli su radovi na izgradnji doma, a mitropolit Nikolaj je 8. 9. 2004. svještao temelje. Do kraja građevinske sezone završeni su radovi u suterenu. Početkom septembra 2005. godine završeni su grubi zidarski radovi i počele su pripreme za prekrivanje objekta.

Predsjednik odbora za izgradnju doma bio je sveštenik Milorad Vujić.

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Dom je pokriven i slijedilo je opremanje prostorija. To je bila prilika da se nekim naknadnim radovima ispravi dio propusta vezanih za potrebe crkvenog i parohijskog života. U suterenu je 2010. natkriven atrij (povećana površina sale), a u prizemlju je proširena zatvorena površina na kojoj su danas smještene dvije važne prostorije (mala sala i crkvena prodavnica), a nekim prostorijama je izmjenjena namjena.

Velika površina doma (skoro 1200 m2) stvorila je veliku finansijsku obavezu ovoj crkvenoj opštini, a za uzvrat nije ni polovično zadovoljila potrebe crkve, sveštenoslužitelja i vjernika. Investitoru (ovoj CO) je namjenjen prostor u suterenu (sala za razne potrebe) i dva stana u prizemlju. Studentima Muzičke akademije – Odsjek za crkvenu muziku i pojanje, namjenjen je prostor u potkrovlju (sobe za stanovanje) i u prizemlju 4 sobe za učenje.

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Prostor u prizemlju je potpuno opremljen. U suterenu je završen samo mali procenat završnih radova. Postavljena je elektroinstalacija, zidovi su polovično uređeni, završen estrih. Na spratu su zidovi postavljeni za izradu soba, a izmjena namjene prostora (izrada stanova) nalaže izmjenu projektne dokumentacije i velike građevinske radove.

U jesen 2018. godine postavljena je fasada na parohijskom domu, a treba još završiti zaštitu betonskih površina na jednom dijelu zidova.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama moleban za početak nove školske godine U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama moleban za početak nove školske godine
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    17h 52m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    21h 31m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    16h 1m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    4h 42m
    0
  • Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
    22h 58m
    1