Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vera očuvala srpsko jedinstvo

15.09.2022. 12:54
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bijeljini da je konstanta i garant nepokolebljivog srpskog jedinstva pravoslavna vjera, koju Srbi ni za šta nisu mijenjali i koja ih je kao narod očuvala neizmijenjene.

- Gde ima crkve, ima i našeg naroda. A gde je nema, pre ili kasnije, odumire i narod - rekao je patrijarh u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Patrijarh Porfirije je istakao da jedinstvo srpskog naroda nije u brojkama, niti i u matematici i geografiji, a nije zasnovano ni na krvi i tlu.

- Naše jedinstvo nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Jedna grčka poslovica kaže: `Nije u mnogome dobro, ali u dobrome uvek jeste mnogo`. Zato naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo kao osnov svega - napomenuo je patrijarh srpski.

Podsjetivši da su Srbi ne tako davno bili pod zastavama koje nisu iskazivale srpski duhovni identitet, sistem vrijednosti i način života, patrijarh Porfirije je ukazao da se srpski narod pod tim barjacima samoporicao i postajao bezoblična masa pogodna da je drugi oblikuju kako hoće.

- Da se ne lažemo, i danas smo otvoreno i ispod radara izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika, koje nam nose tuđe zastave, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti želimo da budemo - upozorio je patrijarh srpski.

Njegova svetost rekao je da svaki narod ima svoju dušu, ističući da je, ako se nje odrekne ili je izgubi i zapostavi, osuđen na odumiranje.

- Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera. Da njome nije živeo, naš narod bi davno nestao sa istorijske scene - ukazao je patrijarh Porfirije.

Ističući da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog dubinskog identiteta jednog naroda, patrijarh Porfirije je naveo da srpska zastava upućuje na to ko smo, šta smo i kojim putem smo se zaputili.

- Značenje naše zastave i svih prethodnih ima svoj koren u hristolikoj zastavi pobede i slobode cara Konstantina. Zato ona /zastava/ treba da bude znak da je naš identitet izgrađen i utvrđen na istom identitetu na kojem je građena i Konstantinova zastava, a to je identitet koji se zove Crkva Hristova - naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je rekao da, gdje god da srpski narod živi, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim.

- Ta nit se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva - naglasio je patrijarh Porfirije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 53m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 51m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    15h 17m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    13h 32m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    15h 11m
    0