Патријарх Порфирије: Православна вера очувала српско јединство

15.09.2022. 12:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Бијељини да је константа и гарант непоколебљивог српског јединства православна вјера, коју Срби ни за шта нису мијењали и која их је као народ очувала неизмијењене.

- Где има цркве, има и нашег народа. А где је нема, пре или касније, одумире и народ - рекао је патријарх у обраћању на централној свечаности поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бијељини.

Патријарх Порфирије је истакао да јединство српског народа није у бројкама, нити и у математици и географији, а није засновано ни на крви и тлу.

- Наше јединство није у квантитету, већ у квалитету. Једна грчка пословица каже: `Није у многоме добро, али у доброме увек јесте много`. Зато наше јединство треба да остане духовно јединство као основ свега - напоменуо је патријарх српски.

Подсјетивши да су Срби не тако давно били под заставама које нису исказивале српски духовни идентитет, систем вриједности и начин живота, патријарх Порфирије је указао да се српски народ под тим барјацима самопорицао и постајао безоблична маса погодна да је други обликују како хоће.

- Да се не лажемо, и данас смо отворено и испод радара изложени насртајима разних идеологија и политика, које нам носе туђе заставе, које хоће да изнутра преобликују наш систем вредности и направе од нас оно што нити смо били, нити желимо да будемо - упозорио је патријарх српски.

Његова светост рекао је да сваки народ има своју душу, истичући да је, ако се ње одрекне или је изгуби и запостави, осуђен на одумирање.

- Душа српског народа јесте хришћанска православна вера. Да њоме није живео, наш народ би давно нестао са историјске сцене - указао је патријарх Порфирије.

Истичући да је застава симбол јединства и знак духовног дубинског идентитета једног народа, патријарх Порфирије је навео да српска застава упућује на то ко смо, шта смо и којим путем смо се запутили.

- Значење наше заставе и свих претходних има свој корен у христоликој застави победе и слободе цара Константина. Зато она /застава/ треба да буде знак да је наш идентитет изграђен и утврђен на истом идентитету на којем је грађена и Константинова застава, а то је идентитет који се зове Црква Христова - нагласио је патријарх Порфирије.

Његова светост је рекао да, гдје год да српски народ живи, постоји златна нит која га повезује и чини једним и јединственим.

- Та нит се зове православна вера и Српска православна црква - нагласио је патријарх Порфирије.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 44m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 30m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    9h 10m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    6h 3m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    20h 59m
    0