Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Tumanu

16.05.2021. 19:51
0
IZVOR: srpskainfo.com

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas, u Nedjelju mironosica, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Tumanu, gdje su se sabrali vjernici sa svih strana da prime njegov blagoslov.

Patrijarhu su sasluživali Njegovo preosveštenstvo vladika šumadijski Jovan, vladika braničevski Ignatije i timočki Ilarion, sa sveštenomonaštvom i sveštenstvom iz više eparhija, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh srpski Porfirije je poučio narod istinama vjere, u čijem temelju je vaskrsenje Hristovo i život u liturgijskoj zajednici

Manastir Tumane je 630 godina stara svetinja koja čuva čudotvorne mošti svetih Zosima Sinaita i Jakova Novog, dio moštiju Svetog Nektarija, zatim dijelove moštiju svetih srpskog kneza Lazara, kneza Stefana i cara Uroša, kao i ikonu Bogorodice Kurskaja.

U manastiru je sahranjen dvostruki doktor nauka Radoje Arsović, monah i svetac Jakov Arsović (1893-1946), čije su mošti otkrivene kao netruležne. Sveti Tadej Vitovnički je bio duhovnik manastira jedno vrijeme.

Bratstvo Tumana svake nedjelje, a posebno o velikim praznicima, dočekuje veliki broj vjernika sa raznih strana koji sa poštovanjem i nadom dolaze da se poklone i ćelivaju svetinje.

Ovaj manastir poznat je po izuzetno velikim i lijepim čudima isćeljenja o kojima svjedoče mnogi vjernici, a mnogi bolesnici su svoj lijek upravo našli u ovom manastiru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    2h 41m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    16h 42m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    21h 4m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    21h 29m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    19h 19m
    1