Patrijarh Porfirije stigao u Trebinje (FOTO)

10.05.2022. 20:54
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u prvu kanonsku posjetu Trebinju, gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika.

Patrijarha je na uglu ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca i Jovana Dučića, dočekao preosvećeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, te brojno sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Srpskog patrijarha dočekao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, kao i drugi predstavnici javnog i političkog života ovog grada i Hercegovine.

Patrijarh predvodi litiju do Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti.

Slika

Foto: trebinjelive.info

Potom će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Crkvenog hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški", koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

Uz ovaj hor nastupiće i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" iz Foče.

Patrijarh Porfirije će sutra od 9.00 časova u trebinjskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje više arhijereja.

Njegova svetost boravi u Trebinju tokom "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog", koji se prvi put održavaju u ovom gradu od 7. do 12. maja.

"Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Gradska uprava Trebinja.

Slika

Foto: trebinjelive.info

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog održavaju se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod jurisdikcijom ovog velikog svetitelja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom polju, a njegove mošti nalaze u manastiru Ostrog.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 46m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 39m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 30m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 36m
    0