Патријарх Порфирије стигао у Требиње (ФОТО)

10.05.2022. 20:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у прву канонску посјету Требињу, гдје га је дочекало мноштво вјерника.

Патријарха је на углу улица Краља Петра Првог Ослободиоца и Јована Дучића, дочекао преосвећени епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, те бројно свештенство и монаштво Српске православне цркве /СПЦ/.

Српског патријарха дочекао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, као и други представници јавног и политичког живота овог града и Херцеговине.

Патријарх предводи литију до Саборног храма Светог Преображења Господњег, гдје ће бити служена доксологија у част Његове светости.

Слика

Фото: trebinjelive.info

Потом ће у порти Саборног храма бити приређен концерт православне духовне музике у извођењу чланова Црквеног хора "Свети Василије Острошки и Тврдошки", који ове године слави 130 година од оснивања.

Уз овај хор наступиће и Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" из Фоче.

Патријарх Порфирије ће сутра од 9.00 часова у требињском храму Светог Преображења Господњег служити Свету архијерејску литургију, уз саслужење више архијереја.

Његова светост борави у Требињу током "Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког", који се први пут одржавају у овом граду од 7. до 12. маја.

"Дане Светог Василија Тврдошког и Острошког" организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Градска управа Требиња.

Слика

Фото: trebinjelive.info

Свечаности поводом празника Светог Василија Острошког и Тврдошког одржавају се у Митрополији црногорско-приморској и епархијама будимљанско-никшићкој, захумско-херцеговачкој и милешевској, које су у потпуности или дијелом биле под јурисдикцијом овог великог светитеља.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи у Поповом пољу, а његове мошти налазе у манастиру Острог.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 26m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 11m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    10h 59m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 20m
    0