Patrijarh Porfirije u petak stiže u Banjaluku

19.10.2021. 10:06
0
IZVOR: Srna

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće u petak i subotu, 22. i 23. oktobra, u posjeti Eparhiji banjalučkoj, rečeno je Srni u ovoj eparhiji.

Svečani doček Njegove svetosti biće upriličen u petak, 22. oktobra u 16.30 časova u Hramu Svete Trojice u Banjaluci.

U subotu, 23. oktobra, patrijarh Porfirije će zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Iz Eparhije banjalučke pozvali su vjernike da dočekaju patrijarha Porfirija koji stiže u prvu zvaničnu posjeti ovoj eparhiji, što je veliki blagoslov za sve.

- Ovaj dan je blagoslov za sve vjernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke - poručili su iz Eparhije, te apelovali na vjernike da poštuju sve epidemiološke mjera.

U pozivu vjernicima koji je uputio manastir Miloševac navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija od 9.00 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

- Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka - navedeno je u pozivu.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posjetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO) Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju Prijavljeno da je vozač djetetu nudio novac i vožnju
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 34m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 30m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 15m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 14m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 26m
    0