Pedagozi o značaju razgovora s djecom poslije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar"

13.05.2023. 19:14
0
IZVOR: Tanjug

Nakon tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar", pedagozi savjetuju da je potrebno da se razgovara sa djecom i da je bitan način kako se to radi, kao i da je važno da roditelji odgovore na njihova pitanja, ali da je isto tako bitno da se i roditeljima pomogne kako da se postave u tim razgovorima.

Pedagog u školi roditeljstva "Prvi put sa ocem" Milica Žarković rekla je danas za Tanjug da kroz razgovor sa djecom uvijek možemo da saznamo nešto novo i da je važno na koji način se sa njima razgovara.

- Bitno je da uvažimo njihova osećanja, da ispoljimo i svoja osećanja i našu brigu, jer je svi imamo, ali tako da oni osećaju da je opravdano i u redu ako se oni plaše, ako su besni, ljuti na odrasle, zato što se desilo nešto i zašto smo mi to dozvolili. Važno je da kažu o čemu razmišljaju i na koji način može da se to prevaziđe, jer često oni imaju bolje ideje od nas - objašnjava ona.

Na pitanje kako da djeca pobjede strah i traumu, Žarković je odgovorila da u strašnim situacijama djeca gledaju u nas i kako mi reagujemo i da je važno tada dati dobar primjer.

- Značajno je da se uvaže i prepoznaju sva osećanja - naša i njihova, da vide da mi imamo i strah i ljutnju i tugu i radost, da postanu svesni da osećamo isto kao i oni i da na neki aktivan način izlazimo na kraj sa svim tim izazovima - objašnjava ona.

Sagovornica Tanjuga je rekla da je značajno da kroz razgovore sa djecom pokažemo da mogu da izraze svoja osjećanja.

Ona je ukazala da nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" treba da se preispita pristup kakav smo imali do sada prema djeci.

- Ja se nadam da ćemo to svi uraditi zajedno i da ćemo menjati pristup i način kako bi vratili poverenje u roditelje i školu - dodala je ona.

Pedagog Goran Vilotijević smatra da je dobro što poslije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" nastavnici razgovaraju sa đacima, smiruju situaciju i dešavanja deci objašnjavaju tako da ona to mogu da shvate, ali i da je neophodno pomoći roditeljima kako da se oni sada postave prema djeci.

Odgovarajući na pitanje kako pomoći djeci da prebrode traumu, rekao je da je neophodno djeci odgovarati na sva pitanja i to tako da ona to shvate a da se ne uznemire.

- Ne bi trebalo bežati od pitanja, jer ako to radimo, onda problem narasta. Da bi se to suzbilo trebalo bi razgovarati sa decom ali i sa roditeljima, jer trenutno roditelji više unose paniku kod dece u ostalim školama, nego što to rade sama deca - rekao je Vilotijević i napomenuo da se roditeljski strahovi prenose na djecu.

Ukazao je da ni roditeljima nije lako u sadašnjoj situaciju i da ne znaju kako da se postave, jer kako je rekao, niko nije prošao školu kako se postaje roditelj.

- Mnogo prijatelja me zvalo u proteklih desetak dana i pitalo šta da rade sa decom, što znači da je potrebna edukacija roditelja i da se mora raditi sa njima. Roditeljski sastanci ne bi trebalo da budu mesta gde će se samo čitati uspeh učenika, nego i roditeljima držati predavanja jer nastavnici dosta znaju i trebalo bi znanje da prenesu roditeljima - rekao je Vilotijević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    7h 58m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    10h 17m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    10h 44m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    13h 24m
    1
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    6h 9m
    0