Педагози о значају разговора с дјецом послије трагедије у ОШ "Владислав Рибникар"

13.05.2023. 19:14
0
ИЗВОР: Танјуг

Након трагедије која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар", педагози савјетују да је потребно да се разговара са дјецом и да је битан начин како се то ради, као и да је важно да родитељи одговоре на њихова питања, али да је исто тако битно да се и родитељима помогне како да се поставе у тим разговорима.

Педагог у школи родитељства "Први пут са оцем" Милица Жарковић рекла је данас за Танјуг да кроз разговор са дјецом увијек можемо да сазнамо нешто ново и да је важно на који начин се са њима разговара.

- Битно је да уважимо њихова осећања, да испољимо и своја осећања и нашу бригу, јер је сви имамо, али тако да они осећају да је оправдано и у реду ако се они плаше, ако су бесни, љути на одрасле, зато што се десило нешто и зашто смо ми то дозволили. Важно је да кажу о чему размишљају и на који начин може да се то превазиђе, јер често они имају боље идеје од нас - објашњава она.

На питање како да дјеца побједе страх и трауму, Жарковић је одговорила да у страшним ситуацијама дјеца гледају у нас и како ми реагујемо и да је важно тада дати добар примјер.

- Значајно је да се уваже и препознају сва осећања - наша и њихова, да виде да ми имамо и страх и љутњу и тугу и радост, да постану свесни да осећамо исто као и они и да на неки активан начин излазимо на крај са свим тим изазовима - објашњава она.

Саговорница Танјуга је рекла да је значајно да кроз разговоре са дјецом покажемо да могу да изразе своја осјећања.

Она је указала да након трагедије у школи "Владислав Рибникар" треба да се преиспита приступ какав смо имали до сада према дјеци.

- Ја се надам да ћемо то сви урадити заједно и да ћемо мењати приступ и начин како би вратили поверење у родитеље и школу - додала је она.

Педагог Горан Вилотијевић сматра да је добро што послије трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" наставници разговарају са ђацима, смирују ситуацију и дешавања деци објашњавају тако да она то могу да схвате, али и да је неопходно помоћи родитељима како да се они сада поставе према дјеци.

Одговарајући на питање како помоћи дјеци да преброде трауму, рекао је да је неопходно дјеци одговарати на сва питања и то тако да она то схвате а да се не узнемире.

- Не би требало бежати од питања, јер ако то радимо, онда проблем нараста. Да би се то сузбило требало би разговарати са децом али и са родитељима, јер тренутно родитељи више уносе панику код деце у осталим школама, него што то раде сама деца - рекао је Вилотијевић и напоменуо да се родитељски страхови преносе на дјецу.

Указао је да ни родитељима није лако у садашњој ситуацију и да не знају како да се поставе, јер како је рекао, нико није прошао школу како се постаје родитељ.

- Много пријатеља ме звало у протеклих десетак дана и питало шта да раде са децом, што значи да је потребна едукација родитеља и да се мора радити са њима. Родитељски састанци не би требало да буду места где ће се само читати успех ученика, него и родитељима држати предавања јер наставници доста знају и требало би знање да пренесу родитељима - рекао је Вилотијевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 18m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    11h 2m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 7m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 11m
    2
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    4h 42m
    0