Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

16.01.2023. 09:03
0
IZVOR: glassrpske.com

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, a do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvjesnom stanju. Ljekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije željela da odgovara na upite državnih organa Srbije u vezi sa istragom i dokazima.

Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini i dalje je u toku, prenosi RTS.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

U Hramu održan pomen na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, prisustvovao Vučić

U Hramu Svetog Save jutros je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda", kojem su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najprije su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obilježili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba Počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba
Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 51m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  18h 13m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  8h 19m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  17h 14m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  14h 10m
  0