Пет година од убиства Оливера Ивановића

16.01.2023. 09:03
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Навршило се пет година од убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, а до сада није утврђено ко су налогодавци и починиоци тог злочина.

Oливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвјесном стању. Љекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака.

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није жељела да одговара на упите државних органа Србије у вези са истрагом и доказима.

Судски процес пред основним судом у Приштини и даље је у току, преноси РТС.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, гдје су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године почело поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

У Храму одржан помен на годишњицу убиства Оливера Ивановића, присуствовао Вучић

У Храму Светог Саве јутрос је одржан помен поводом пет година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија и правда", којем су присуствовали и предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Најприје су свештеници у Храму одржали помен, а затим су ужи чланови Ивановићеве породице, заједно са Вучићем и Брнабић, паљењем свећа одали почаст и тиме обиљежили пет година од његовог убиства у Косовској Митровици.

Помену су поред удовице Милене Ивановић, Оливеровог сина, пријатеља и бројне родбине, присуствовали и директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и в.д директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 20m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 38m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 5m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 53m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 14m
    0