Petrovdan na Borikama – Proslavljena slava crkve i održana „Pitijada“(FOTO)

12.07.2022. 22:00
0
IZVOR: 058.ba

Od osvećenja, nakon dvije godine gradnje, davne 1911. crkva svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, kao krsnu slavu proslavlja ovu dvojicu bogougodnika. Tako je bilo i danas. Kum i domaćin slave bila je porodica Milana Bojata iz Grbavice u Staroj Gori.

Slavskom kolaču i ručku prethodila je sveta liturgija i litija koju su vodili paroh borički jerej Dragan Jović i protojerej stavrofor Novica Ćebić, koji je rođen u okolnim Brankovićima, a bogosluži u crkvi Svete Trojice u Rogatici.

Ovogodišnje boričko slavlje, u organizaciji Crkvene opštine Borike i podršku Opštinske turističke organizacije, uveličala je već tradicionalno takmičenje u pravljenju pite krompiruše, po vlastitom izboru domaćica, u kojim je tirit morao biti krompir po kome je borički kraj nadaleko poznat i njegovom proizvodnjom bavi se skoro svako domaćinstvo na Borikama i cijeloj opštini Rogatica i okolnim opštinama.

Na takmičenju, koje je uz blagoslov otvoprio paroh borički Dragan Jović, i „odu“ ovoj jedinstvenoj manifestaciji koju su Boričani nazvali pitijada, svojim stihovima koji glase: „Zablistali jutros putevi i staze, to naše majke na pitijadu odlaze. Veselo odzvanja sa svih strana, srećno domaćice ovoga dana“, pozdrvila mala Nastasia Ilić, sa pitama u rukama došlo je 20 domaćica sa boričkog platoa, ali i Rogatice i okoline.

Posebno formiran „stručni“ žiri, onih koji vole pite, probao je svaku od 20 izloženih pita, koje su uz „tirit“ od krompira bilo je poželjno i da je pomašćen drugim boričkim raritetom, kajmakom, za NAJ PITU odabrao je uzorak koga su donijele članice Udruženja žena Rogatica predvođene predsjednicom Milkom Andan. Drugu među najpitama donijela je Nikolina Džida sa Borika i treću Zorica Nedić iz Brankovića.

Sva tri nagrađena uzorka osvojila su simbolične nagrade. Naj pita nagrađena je sa 100, druga 50 i treća 40 maraka. Tu su i korpice cvijeća, nešto kafe i sličnih potrebština za prvu ruku domaćica, koje su kako reče uz riječi zahvale, predsjednica Udruženja žena „Borike“ Ivana Planojević, obezbijedili sponzori pitijade bifei „Dragana“ i „Stefani“, cvijećara „Mia“, a tu je i jedna besplatna frizura od salona „Bojović“.

Da naj i ostale pite ne bi ostale nepojedene, organizatori ove jedinstvene pitijade u njenom nastavku upriličili su takmičenje u jedenju pite. Učestvovalo je 7 takmičra, među kojima i jedna žena, Dragica, iz Brankovića. Trebalo je što prije pojesti 200 grama jedne ili više pite koje su bile u konkurenciji za nagrade.

Najuspješniji je bio Miroslav Konjokrad iz Rogatice. Pojeo je (i isplazio jezik, svoj dio pite prije svih ostalih takmičara i osvojio aplauze prisutnih i prigodnu nagradu.

Svi učesnici ove zasad jedinstvene manifestacije burnim aplauzom pozdravljeni su od prisutnih većeg broja posmatrača, a organizatori su obećali da će se pitijada, u čast „njegovog veličanstva“ – boričkog krompira, orgnizovati i narednih godina u nadi da će na njoj iz godine u godinu biti sve veći broj učesnika „majstora“ dobre pite krompiruše, ali i konzumenata i posmatrača.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: 058.ba

Komentari 0
Povezane vijesti
Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 35m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 31m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 15m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 27m
    0