Петровдан на Борикама – Прослављена слава цркве и одржана „Питијада“(ФОТО)

12.07.2022. 22:00
0
ИЗВОР: 058.ba

Од освећења, након двије године градње, давне 1911. црква светих апостола Петра и Павла на Борикама, као крсну славу прославља ову двојицу богоугодника. Тако је било и данас. Кум и домаћин славе била је породица Милана Бојата из Грбавице у Старој Гори.

Славском колачу и ручку претходила је света литургија и литија коју су водили парох борички јереј Драган Јовић и протојереј ставрофор Новица Ћебић, који је рођен у околним Бранковићима, а богослужи у цркви Свете Тројице у Рогатици.

Овогодишње боричко славље, у организацији Црквене општине Борике и подршку Општинске туристичке организације, увеличала је већ традиционално такмичење у прављењу пите кромпируше, по властитом избору домаћица, у којим је тирит морао бити кромпир по коме је борички крај надалеко познат и његовом производњом бави се скоро свако домаћинство на Борикама и цијелој општини Рогатица и околним општинама.

На такмичењу, које је уз благослов отвоприо парох борички Драган Јовић, и „оду“ овој јединственој манифестацији коју су Боричани назвали питијада, својим стиховима који гласе: „Заблистали јутрос путеви и стазе, то наше мајке на питијаду одлазе. Весело одзвања са свих страна, срећно домаћице овога дана“, поздрвила мала Настасиа Илић, са питама у рукама дошло је 20 домаћица са боричког платоа, али и Рогатице и околине.

Посебно формиран „стручни“ жири, оних који воле пите, пробао је сваку од 20 изложених пита, које су уз „тирит“ од кромпира било је пожељно и да је помашћен другим боричким раритетом, кајмаком, за НАЈ ПИТУ одабрао је узорак кога су донијеле чланице Удружења жена Рогатица предвођене предсједницом Милком Андан. Другу међу најпитама донијела је Николина Џида са Борика и трећу Зорица Недић из Бранковића.

Сва три награђена узорка освојила су симболичне награде. Нај пита награђена је са 100, друга 50 и трећа 40 марака. Ту су и корпице цвијећа, нешто кафе и сличних потребштина за прву руку домаћица, које су како рече уз ријечи захвале, предсједница Удружења жена „Борике“ Ивана Планојевић, обезбиједили спонзори питијаде бифеи „Драгана“ и „Стефани“, цвијећара „Миа“, а ту је и једна бесплатна фризура од салона „Бојовић“.

Да нај и остале пите не би остале непоједене, организатори ове јединствене питијаде у њеном наставку уприличили су такмичење у једењу пите. Учествовало је 7 такмичра, међу којима и једна жена, Драгица, из Бранковића. Требало је што прије појести 200 грама једне или више пите које су биле у конкуренцији за награде.

Најуспјешнији је био Мирослав Коњокрад из Рогатице. Појео је (и исплазио језик, свој дио пите прије свих осталих такмичара и освојио аплаузе присутних и пригодну награду.

Сви учесници ове засад јединствене манифестације бурним аплаузом поздрављени су од присутних већег броја посматрача, а организатори су обећали да ће се питијада, у част „његовог величанства“ – боричког кромпира, оргнизовати и наредних година у нади да ће на њој из године у годину бити све већи број учесника „мајстора“ добре пите кромпируше, али и конзумената и посматрача.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: 058.ba

Коментари 0
Повезане вијести
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Најчитаније
 • Сутра хуманитарни базар за Веру на Тргу Србија
  9h 30m
  0
 • У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
  11h 21m
  1
 • Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
  1h 39m
  0
 • Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
  10h 22m
  0
 • Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
  8h 20m
  1