Pljuskovi, udari vjetra i led stižu u BiH

25.07.2023. 12:40
0
IZVOR: glassrpske.com

Jako nevrijeme praćeno pljuskovima, udarima vjetra i leda stiže u BiH, najavili su meteorolozi.

Slabiji lokalni pljuskovi jutros su registrovani na području Krajine, na sjeveru i jugozapadu Bosne i na jugu, zapadu i sjeveru Hercegovine. Danas se, kako je saopšteno iz FHMZ-a, u BiH očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra se očekuju u poslijepodnevnim i večernjim časovima.

Uz kišu, pljuskove i grmljavinu, kako navode meteorolozi na Fejsbuk stranici BHmeteo.ba, lokalno će biti nevremena uz veću količinu leda i olujnog vjetra.

- U utorak, 25. jula nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu zemlje od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujni vjetar.

U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sistema koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led - najavili su na Fejsbuk stranici BHmeteo.ba.

To bi, kako navode, bio uvod u ono što slijedi od kasnih poslijepodnevnih sati utorka.

Naime, nad sjevernim i srednjim dijelom Jadrana moguće da se formira jaka konvektivna linija nestabilnosti koja bi kasnije iza 16 sati donijela prolazne padavine većem dijelu zemlje. Kiša, pljuskovi, grmljavina, jak do olujan vjetar i lokalno led, ponovo bi najviše na udaru bili sjeverozapad, sjever, sjeveroistok te dio centralne Bosne.

Jug Hercegovine bi bio miran tokom utorka, a krajem dana pljuskova lokalno može biti u sjevernim dijelovima Hercegovine.

Nalet lokalno olujnog nevremena koji bi nas zahvatio iza 16 časova bi napustio BiH oko 21 sat. Nestabilno vrijeme bi se nastavilo i u noći na srijedu, 26. jula uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, moguće je formiranje  linijskih nestabilnosti koji bi počinjale sa Jadrana - navode iz BHmeteo.ba te dodaju:

“U ranim jutarnjim satima srijede sa sjevera će postepeno prodirati osjetno hladniji vazduh praćen prolazno pojačanim sjevercem. To će donijeti osjetno niže temperature u srijedu, biće opet kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje uz lokalno obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Nema pada kamata do sljedeće godine Nema pada kamata do sljedeće godine
Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 30m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 12m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 40m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    10h 1m
    1