Počela manifestacija „Dani Simeona Milutinovića Sarajlije“ U Istočnoj Ilidži

23.09.2022. 19:48
0
IZVOR: katera.news

Drugi međunarodni književni susreti „Dani Simeona Milutinovića Sarajlije“ počeli su danas u  Istočnoj Ilidži.

Nakon obilaska dvije osnovne škole sa područja ove opštine, manifestacija je zvanično otvorena na Kuli.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da su međunarodni književni susreti "Simeon Milutinović Sarajlije" značajna kulturna manifestacija za ovu lokalnu zajednicu, ali i mnogo šire.

- O Simeonu Milutinoviću se malo zna i ovo je idelna prilika da da se građani upoznaju sa njegovim životom i radom i njegovim značajem u stvaranju  Srpskog jezika i književnosti – rekao je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

   Foto: Predrag Krstović

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Božidar Novaković, rekao je da je ovogodišnja manifestacija znatno bogatijeg i raznovrsnijeg sadržaja nego prošlogodišnja.

- Sa nama je večeras književnik Blagoje Baković koji je napisao više od 70 knjiga. Tu su i profesori Jelena Janjić iz Banjaluke i Radmilo Marojević iz Beograda. Oni sigurno najbolje poznaju rad i djelo Simeona Milutinovića i sigurno ćemo čuti nešto novo i ove godine što nismo znali o ovom pjesniku - rekao je Novaković.

On je istakao da je jako značajno što u dvodnevnom programu manifestaciji učestvuju osnovci sa područja Istočne Ilidže.

Pjesnik Blagoje Baković izjavio je da prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i da se nada da će ona postati tradicionalna.

- Sima Milutinović „Sarajlija“ nije samo istorijska ličnost o kojoj smo učili i za koju znamo šta je uradio za srpski rod. Imali smo privilegiju da Sima bude učitelj Petra Drugog Petrovića Njegoša, a jezik srpski je imao priviligiju da Njegoš piše na tom jeziku – rekao je Baković.

Baković će u okviru programa tri puta govoriti o svojoj poeziji, kao i o značaju Sime Milutinonvića “Sarajlije”.

Sutra, drugog dana manifestacije, u 17.00 časova predviđena je promocija trilogije romana „Ustanik“, „Janjičar“ i „Četnik“ Saše Ede Đorđević, a potom će uslijediti pjesničko veče Gorana Vračara i Jelene Glišić.

Finale recitatorskog takmičenja djece iz tri osnovne škole sa područja Istočne Ilidže planirano je za kraj manifestacije,  a dodjelom nagrada i priznanja, festival će biti zatvoren.

Književni susreti se održavaju u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Najčitanije
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    18h 23m
    3
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    14h 35m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 56m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    22h 25m
    0
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    21h 23m
    0