Počelo obilježavanje 145 godina od Nevesinjske puške

09.07.2020. 11:25
0
IZVOR: Srna

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje hercegovačkim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja danas je počelo obilježavanje 145 godina od početka ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške.

Obilježavanju prisustvuje delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine poslanici Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić i Nebojša Vukanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Pomenu prisustvuje delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici istočnohercegovačkih opština i grada Trebinja, kao i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antiFašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.

Skup organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Duhovno sabranje i molitveno sjećanje u Ulogu (FOTO) Duhovno sabranje i molitveno sjećanje u Ulogu (FOTO)
Počelo obilježavanje 148 godina od Nevesinjske puške Počelo obilježavanje 148 godina od Nevesinjske puške
Žana Merkus, Holanđanka koja je Srbima dala sve: Hercegovačka Jovanka Orleanka Žana Merkus, Holanđanka koja je Srbima dala sve: Hercegovačka Jovanka Orleanka
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    1h 56m
    0
  • Nada za Aleksandrovo liječenje poliklinika u Nišu – Budimo humani!
    9h 31m
    0
  • Obavještenje o povremenoj obustavi saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
    4h 3m
    0
  • Babići, njih 12, krstilo se na praznik Svetog Vasilija
    11h 45m
    0
  • Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
    12h 33m
    0