Počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba

22.05.2023. 10:42
0
IZVOR: srna.rs

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem ruža na spomenik 12 beba na Novom banjalučkom groblju danas je počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Ruže su položile majke preminulih beba, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja.

Po ružu su položili i predstavnici Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila Grada Banjaluka i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

U 11.00 časova biće položen vijenac i cvijeće na Spomen-obilježje "Život" pored zgrade "Pošta Srpske" u centru Banjaluke.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo
Sutra Dan žalosti u Srpskoj Sutra Dan žalosti u Srpskoj
Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM Prosječna neto plata u avgustu 1.286 KM
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 42m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 31m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 13m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 7m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 3m
  0