Počeo 18. svesrpski sabor kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja u Istočnoj Ilidži

28.08.2024. 12:48
0
IZVOR: katera.news

Početak Osmanaestog svesrpskog sabora kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja pod sloganom „Veselite se kićeni svatovi" ozvaničen je danas u Istočnoj Ilidži.

Sabor će se održati do 1. septembra u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, a takmičarski program upotpuniće učesnici koji će se takmičiti u izvornom pjevanju i scenskom prikazu.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora ovog sabora Ranka Skakavca, posjetioci će ove godine moći uživati u, ističe, fantastičnom kulturno-umjetničkom programu do sada.

- U ovogodišnjem saboru posjetioci će uživati i svako će pronaći nešto za sebe – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Utvrđen je program, ali i svi detalji manifestacije, a kako navodi Skakavac, sve je spremno za održavanje ovogodišnjeg sabora.

Već sutra, dodaje, posjetioci će moći da uživaju u smotri guslara prvaka Republike Srpske, koja će biti odražana u 19.00 časova na Trgu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži.

On je podsjetio da će u Trnovu 30. avgusta biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti četiri kulturno-umjetnička društva, pjevačko društvo, dva guslara, te pjevač Savo Radović te "Kum kum bend".

Saborsko veče biće održano u Centru za kulturu, a program će početi molitvom u Crkvi Svetog Georgija u 15.00 časova, nakon čega će da uslijedi smotra kulturno-umjetničkih društava i defile.

On  je podsjetio je da je ovo jedini sabor koji ima tematske zadatke, a društva koja konkurišu za sveukupnog pobjednika moraju ispuniti tri uslova.

- Potrebno je da društva napišu literarni rad na zadanu temu, naprave scenski prikaz običaja, te da pjevaju u takmičarskom dijelu pjevanja – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, u subotu, 31. avgusta, predviđen je, od 16.00 časova, scenski prikaz običaja na Trgu dr Miodraga Lazić.

 Isti dan, od 19.00 časova održaće se promocija knjige prof. dr Dimitrija Golemovića „Svaka se ptica po svom glasu poznaje“ u galeriji na ovom trgu.

Nedjelja, ujedno i posljednji dan sabora, rezervisana je za takmičarski dio - srpsko izvorno pjevanje u potri crkve u Vojkovićima

Prema Skakavčevim riječima, Vojkovići će taj dan ugostiti oko 70 društava iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

- S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg sabora svadba, prikazaćemo jednu svadbu po svim srpskim običajima. U 10.30 časova krenuće defile od osnovne škole u Vojkovićima do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu. Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici, nakon čega će uslijediti narodno veselje uz „Goci bend“, Slavka Peroševića, Vesna Đoković i Milica Dosković – rekao je on.

 Generalni pokrovitelj sabora je, kao i prethodnih godina, Opština Istočna Ilidža, a načelnik ove opštine Marinko Božović naveo je da je zadovoljan što je dio jedne od najvažnijih manifestacija u ovoj opštini, ali i Republici Srpskoj.

- Ovo je manifestacija koja već 18. nastoji da sačuva od zaborava srpsku tradiciju, istoriju, običaje i sve ono što je karakteristično za Sarajevsko-romanijsku regiju – rekao je Božović.

Božović je dodao da je zahvaljujući entuzijastima koji su prepoznali važnost njegovanja tradicije, sabor opstao i prerastao granice Istočne Ilidže.

- Želim da se zahvalim svima onima koji su prepoznali značaj održavanja sabora i da  pozovem građane da ga posjete – rekao je on.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Božović je napomenuo da će i ove godine sabor uživo prenositi BN televizija.

Bojan Bojović, šef Turističkog info centra Istočna Ilidža, koji je i jedan od članova organizacionog odbora, naveo je da će posljednjeg dana sabora, u porti crkve u Vojkovićima, biti postavljen info-pult, na kojem će posjetioci moći da se upoznaju sa svim potencijalima i ljepotama ove opštine, ali i grada Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    19h 49m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    23h 28m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    17h 58m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    6h 39m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    1h 24m
    0